6000 sårede og 100 døde ved protester i Irak

100 døde og flere tusinde sårede får den irakiske regering til at love reformer efter en uges voldsomme protester.
Demonstranternes vrede har været rettet mod den udbredte korruption. De mener ikke, at regeringen har gjort et seriøst forsøg på at komme det til livs. Foto © : Ahmad Al-Rubaye/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
07. oktober 2019 10:58

Iraks premierminister, Adel Abdel Mahdi, lover søndag reformer, efter at flere end 100 er dræbt og flere tusinde er såret under omfattende demonstrationer mod regeringen den forløbne uge.

En talsmand for indenrigsministeriet oplyser søndag aften, at mindst 104 mennesker er dræbt under demonstrationer vendt mod fattigdom og korruption.

Samtidig er over 6000 såret under sammenstød med soldater og politi. Han oplyser, at 51 offentlige bygninger og otte hovedkvarterer for politiske partier er brændt ned af demonstranterne.

LÆS OGSÅ Voldsomme protester i Irak - dødstallet stiger

Blandt de dræbte er otte personer fra landets sikkerhedsstyrker. Talsmanden siger, at de irakiske styrker på intet tidspunkt har skudt direkte mod demonstranterne, selv om der har været mange anklager om det modsatte.

Løftet om reformer fra premierministeren omfatter blandt andet boligsikring til de fattigste, støtte til arbejdsløse og mindre lån til unge ledige. Dertil skal der bygges 100.000 nye boliger på tværs af Irak.

Mahdi har endvidere lovet, at de dræbte skal omtales som 'martyrer', hvis familier har krav på kompensation.

De sårede vil blive behandlet på statens regning, selv hvis det kræver behandling i udlandet. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Demonstranternes vrede har været rettet mod den udbredte korruption. De mener ikke, at regeringen har gjort et seriøst forsøg på at komme det til livs.