500 er på venteliste – og det overrasker Neriuffiit Kattuffiat

Lige nu er der 500 på venteliste til at blive undersøgt for kræft i endetarmen og tyktarmen.
I sidste uge gjorde naalakkersuisut status over den kræftplan, der blev sat i gang i 2013. 158 kræftforløb blev evalueret. Hver 10. mand og kvinde ventede i over ét år på at få stillet en diagnose. Foto © : Jonas Løvschall-Wedel
07. december 2020 15:17
Versionist Jaaku Lyberth

Naalakkersuisut har afsat 2,8 millioner kroner på næste års finanslov til at nedbringe ventetiden for patienter, der skal undersøges for mave-tarmkræft. 

Lige nu er der 500 på venteliste til at blive undersøgt for kræft i endetarmen og tyktarmen. Og dét tal kommer bag på Neriuffiit Kattuffiat.

- Vi er ikke i besiddelse af tallene, men det er overraskende, og det giver et sug i maven. Det er sørgeligt, siger formanden for Neriuffiit Kattuffiat, Mette-Sofie Jørgensen.

I sidste uge gjorde naalakkersuisut status over den kræftplan, der blev sat i gang i 2013. 

Store forskelle i landet

158 kræftforløb blev evalueret, og her kom det blandt andet frem at hver 10. mand og kvinde ventede i over ét år på at få stillet en diagnose.

- Vi vidste ikke, at ventelisten var så lang. Man bliver rørt af hensyn til de, som venter, når man ved, at det værste er at vente, siger Mette-Sofie Jørgensen. 

LÆS OGSÅ Kræft på finansloven: Syge venter for længe på diagnose

Der er dog store geografiske forskelle, når det gælder ventetiden. Hurtigst går det i Nuuk, hvor patienter i gennemsnit venter 46 dage, mens patienter andre steder i landet risikerer at skulle vente i over et år. 

Derfor skal de 2,8 millioner kroner, som er afsat, blandt andet bruges til at oprette et rejsehold bestående af tre sygeplejersker og en speciallæge, der skal foretage kikkertundersøgelser af patienter i Ilulissat og Qaqortoq. 

Håber på bedre hjælp

Derudover sendes der undersøgelsesudstyr til Ilulissat, Qaqortoq, Tasiilaq og Sisimiut. 

- Jeg håber, at de kan få en tidligere diagnosticering. Og at behandlingen kan påbegyndes tidligere. Det giver håb, siger Mette-Sofie Jørgensen.

Omkring 200 får konstateret kræft i Grønland om året, og omkring 110 dør af kræft om året. 

Neriuffiit Kattuffiat håber, at de fremover får bedre hjælp. 

- Det er uacceptabelt. Det er beklageligt, at ventetiden er så lang. Dermed får de måske også en for sen diagnose, siger formanden for Neriuffiit Kattuffiat.