Aalborg og København: 35 studieboliger på vej til grønlandske studerende

Fra sommer i år bliver det lidt lettere at få tag over hovedet for grønlandske førsteårsstuderende i Aalborg. Næste år følger København med nyt kollegie. 
Aalborg får fra sommer 10 øremærket studieboliger til førsteårsstuderende fra Grønland. Foto © : Ignat Gorazd/Flickr Creative Commons
06. maj 2023 10:22

Hvis du har planer om at studere i Aalborg efter sommerferien, kan du allerede nu sende en ansøgning om at få en studiebolig i byen.

Fra sommer står ti studieboliger nemlig reserveret til førsteårsstuderende fra Grønland i den nordjyske hovedstad.

Og selv om der ikke mangel på studieboliger i Aalborg, kan de nye boliger være med til at hjælpe nystartede, grønlandske studerende godt i gang i en ny by og et nyt samfund.

Det siger direktør for Det Grønlandske Hus i Aalborg, Anna Lynge, til KNR.

- Muligheden er der for de grønlandske studerende, som ønsker det grønlandske fællesskab. Så på den måde vil det også få en form for fællesskabs-islæt.

For mange grønlandske studerende er det nemlig især hjemve og ensomhed, der får dem til at droppe studier i Danmark

I øjeblikket er 15 førsteårsstuderende fra Grønland tilknyttet en uddannelse i Aalborg, mens 55 studerende fra Grønland er længere end det første år på deres studier i byen. De bor spredt i alt fra private boliger og kollegier i Aalborg til boliger i mindre byer i Nordjylland.

Dansk finanslov sikrer boliger

Pengene til studieboligerne kommer fra dette års finanslov i Danmark, hvor der er blevet afsat seks millioner kroner til studieboliger i Aalborg og København til grønlandske førsteårsstuderende.

I Aalborg er der tale om et- til to-værelses studieboliger i Idrætsbyen, som er en bydel i det østlige Aalborg. 

Boligerne bliver udlejet af Himmerland Boligforening, mens ansøgningerne til boligerne skal sendes til Det Grønlandske Hus i Aalborg. Det bliver nemlig husets uddannelsesafdeling, som i første omgang kommer til at vælge, hvem der får tildelt en af boligerne.

Til gengæld vil grønlandske studerende ikke blive opsagt efter det første år, som det er lige nu, fordi der ikke er stor mangel på studieboliger i byen.

- Vi tror ikke, at ret mange vil vælge de øremærkede studieboliger, hvis der er krav om, at boligen skal forlades efter et år. For vi ved alle, at det er dyrt og forstyrrende at skulle flytte, samtidig med at man lige skal etablere sig i et nyt samfund, siger Anna Lynge.

Opstår der mod forventning venteliste til de ti nye boliger, vil Det Grønlandske Hus i Aalborg se på fordelingen til den tid. 

Direktør i København: Det gør en kæmpe forskel

Også i København er der højest sandsynligt boliger på vej til grønlandske studerende, der gør sin entré på et dansk studie. 

Det bliver dog først fra sommeren næste år, hvor 25 studieboliger efter al forventning skal stå klar i en nyopført bygning i bydelen Frederiksberg.

Det sker i et samarbejde med Housing Foundation Fond, som arbejder for at give udenlandske studerende tag over hovedet i den danske hovedstad.

Aftalen er dog ikke endelig indgået endnu, men det bliver den snart, forventer direktør i Det Grønlandske Hus i København, Leise Johnsen.

- København har den klart største søgning af studerende og er samtidig det sværeste ated at finde en bolig. Det dét at få har fået pengene til 25 boliger gør en kæmpe forskel, siger hun til KNR.