Teaterchef om ny finanslov: - Det stiller os værre end nogensinde

Ifølge den nye finanslov for 2020 får Grønlands Nationalteater en million mindre i bevilling i forhold til sidste år. Det frustrerer teaterchef i Nunatta Isiginnaartitsisarfia.
Billede fra juleforestillingen ”Juulimaaq - Nannullu anersaava”. Foto © : Nunatta Isiginnaartitsisarfia
27. december 2019 06:29

- Det her det stiller os værre end nogensinde og det er kulturen der betaler prisen, siger teaterchef i Nunatta Isiginnaartitsisarfia, Grønlands Nationalteater, Susanne Andreasen.

Ifølge den nye finanslov for næste år er 10 procent af den samlede bevilling blevet taget fra Nunatta Isiginnaartitsisarfia.

En langsom død

- Det kan være svært at vide, hvad det er Selvstyret vil have. Vil de bare gerne have, at vi lige så stille lider en langsom død, fordi de bliver ved med at tage midler fra os, eller mener de stadigvæk, at teater og kultur er noget, der er værd at satse på, siger Susanne Andreasen.

LÆS OGSÅ Teaterchef frustreret over udsigt til mistede millioner

Nedskæringen får teaterchefen til at stille spørgsmål ved teaterets eksistens i landet:

- Det føles som om, at det er en kamp. Selv om vi er sat i verden, så er det hele tiden en kamp for vores eksistensberettigelse, siger Susanne Andreasen.

60 ansøgninger

Med en skuespilleruddannelse, turneer rundt om landet og mange andre kulturelle aktiviteter, som Nationalteatret er ansvarlig for, kan det virke uopnåeligt med den nye økonomiske bevilling fra Selvstyret. Derfor bruger teateret meget tid på for eksempel fondsansøgninger.

- Vi har sendt op mod 60 fondsansøgninger om året. Det er noget, der koster en masse tid og kræfter for administrationen.

- Jeg synes, at kulturen ikke bare er det der flødeskum, som man nogle gange ser det som. Kulturen er også rugbrød, og det er også en af de piller, vi skal bygge fremtidens samfund på. Det er en investering i mennesker, siger Susanne Andreasen.

Fem ansatte

Nationalteatret har en normal normering på syv ansatte, lige nu er der fem ansatte.

Det er skåret helt ind til benet i administrationen, og med en dyr husleje er det svært at skære ned på noget:

- Vi bruger desværre en del af vores bevilling på at betale en dyr husleje. Det er noget, vi godt kunne tænke os at lave om på.

- Det er derfor, jeg siger, at det er kulturen der betaler prisen. Måske skal vi nu lave én teaterproduktion i løbet af året i stedet for tre.