214 nye smittede – og to børn er indlagt

Det er meget sjældent med to børn, der har en sygelig påvirkning af organerne efter covid-smitte, siger landslægen.
Det reelle tal er sandsynligvis langt højere på grund af den nye teststrategi. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Christine Hyldal
25. januar 2022 16:30

Dagens status på corona er, at der 214 nye smittede registreret siden i går.

De 214 er fundet på 374 PCR-test, oplyser Landslægeembedet. Det svarer til, at 57 procent af de testede er smittet.

Det reelle tal er sandsynligvis langt højere på grund af den nye teststrategi.

De smittede er fundet i

  • Avannaata Kommunia: 19
  • Kommune Qeqertalik: 13
  • Qeqqata Kommunia: 48
  • Kommuneqarfik Sermersooq: 131
  • Kommune Kujalleq: 3

Pandemien fortsætter på fuldt tryk. I går var 58 procent af de testede positive. Det er selvfølgelig kun en udvalgt gruppe, der bliver testet. Men det viser med al tydelighed, at der godt gang i smitten. Det vil der være nogle uger endnu, siger landslæge Henrik L. Hansen.

Det kan også ses på indlæggelsestallet. 

I lørdags var der 15 indlagte. I dag er der 12 plus to børn, der har alvorlige alvorlige følger efter covid-smitte, siger Henrik L. Hansen.

Ny teststrategi

Teststragien er ændret, så det kun er få mennesker med fare for at udvikle alvorlig sygdom med covid, der kan få en PCR-test på testcentrene: 

Det er ældre og folk med hjerte- og lungesygdom med symptomer. 

Dermed er det i langt højere grad folks eget ansvar at raskmelde sig, teste sig selv derhjemme og blive isoleret derhjemme uden at kontakte læge eller sygehus, hvis coronaen er som forkølelse eller influenza. 

Det sker, fordi testfaciliteterne på centre og sygehuse slet ikke kan følge med længere. 

- Det er meget sjældent med to børn, der har en sygelig påvirkning af organerne efter covid-smitte. Det er meget sjældent. ​​​​​De alvorligt syge er ifølge ham folk, der ikke er vaccineret.

Det er de uvaccinerede, der bliver alvorligt syge. Hvad angår børnene, så har tilbuddet om vaccination ikke været der så længe, at de har nået at blive færdigvaccineret.

Nye stramninger

I dag er der strammet yderligere til med flere restriktioner i landet. De områderestriktioner, som folk i Aasiaat, Ilulissat, Kangerlussuaq, Maniitsoq, Narsaq, Nuuk, Qaqortoq, Qasigiannguit, Sisimiut og Upernavik og de tilhørende bygder har levet med flere uger, gælder nu for hele landet. 

Det betyder, at alle i hele landet nu skal vise coronapas og bruge mundbind på steder med offentlig adgang. 

Det gælder fra i morgen og frem til 14. februar. 

Restriktionen om, at restauranter, værthuse og barer kun må lukke halvdelen af det antal gæster ind, som brandmyndighederne har godkendt lokalerne til, gælder nu også i hele landet. 

LÆS OGSÅ Slut med test for indrejse til Grønland og områderestriktioner gøres landsdækkende

Uvaccinerede på 15 år eller ældre bliver nægtet adgang til offentlige lokaler, medmindre de skal på arbejde på det pågældende sted. De skal altså også vise deres coronapas frem - eller et bevis på immunitet, hvis de har været smittet med covid-19. 

Og så er der endnu en stor ændring: Fra i morgen er det ikke længere et krav at vise en negativ PCR-test ved checkin i Kastrup. Det er altså ikke længere et krav at man lader sig teste før afrejse til Grønland fra Danmark.

Strammer imens andre lande åbner

Det er besluttet på baggrund af indstillinger fra Coronastaben – og derefter har partilederne godkendt. Så hvor Danmark og Færøerne netop nu dropper anbefalinger og restriktioner, strammer Grønland endnu mere.

- Vi er i en situation, hvor vi fortsat er interesserede i at sprede epidemien over en længere periode, end hvis den bare kører.  Meget personale på sygehusene er sygemeldt, og vi har problemer med at rekruttere personale fra Danmark. Det er en udfordring, siger landslæge Henrik L. Hansen.

 - Vaccinationsdækningen er væsentligt lavere her end i Danmark, Island og på Færøerne. Det er en væsentlig faktor for vores status lige nu. 

- Vi har også stoppet smitteopsporingen. Det er en logisk konsekvens af, at teststrategien skulle laves om. Vi finder ikke længere de smittede i særligt stort omfang. I andre lande er der stadigvæk smitteopsporing på et eller andet niveau, og det har en smittedæmpende effekt. Så Grønland er bare i en helt anden situation, siger Henrik L. Hansen.

Teststrategien blev ændret for to uger siden. Nu er det kun dem, der bliver alvorligt syge, der kan få en PCR-test. Alle andre skal blive hjemme, tage en kviktest og raskmelde sig selv.