18 aktivister skal for retten

Grønland står sandsynligvis overfor den største udvisningssag nogensinde, når 18 Greenpeace-aktivister her kl. 13 bliver fremstillet for Nuuk Kredsret for deres aktion mod Cairn Energys borerig Leiv Eiriksson i weekenden.

Kl. 7 i morges blev de to aktivister, Hanna og Luke sat på et fly ud af Grønland. De er blevet udvist i ét år på baggrund af deres aktion mod boreriggen Leiv Eiriksson. Og nu står 18 af deres kammerater måske over for samme skæbne, når de kl 13 skal for retten.
 
-Det er den sag, hvor der er flest vi forsøger at få tilbageholdt på én gang, siger anklageren, Finn Jeppesen.

Da de 18 aktivister blev tilbageholdt af politiet lørdag, havde de befundet sig ombord på boreplatformen i under 10 timer. De sejlede fra Esperanza kl. 5 lørdag morgen i gummibåde og kravlede op på den 53.000 tons tunge borerig.

Her forsøgte de at råbe op om deres modstand mod olieboringer i Arktis, ét af miljøorganisationens anker er, at det skotske olieselskab Cairn Energy og det grønlandske råstofdirektorat ikke har offentliggjort, hvordan beredskabet vil fungerer i tilfælde af et olieudslip.

Aktionen var dog kortvarig, da politiet anholdt alle aktivister og transporterede dem til Nuuk til afhøring lørdag. Alle 18 anklagede er udlændinge og anklageren vil stille krav om udvisning og bøder, oplyser anklagemyndigheden:

-Vi forsøger at få dem tilbageholdt indtil udvisningen kan ske. Vi kan ikke udvise dem før vi har en resolution fra udlændingeservice. Men i og med, at de to første vi har fremstillet i sidste uge, blev udvist, så har vi også en forventning om, at de øvrige 18 bliver udvist, siger Finn Jeppesen, der altså fører sagen.
Aktivisterne kommer fra en lang række lande, blandt andet Holland, England, Italien, Ungarn, Spanien, Sverige og Finland, men der er ingen danskere iblandt.

Politiet har indleveret sagen til Udlændingeservice i Danmark, som er i gang med at behandle sagerne om administrativ udvisning, bekræfter Udlændingeservice overfor radioavisen.

Aktivisterne er sigtet for husfredskrænkelse og for overtrædelse af den sikkerhedszone, som myndighederne har oprettet. Og en udvisningsdom vil i givet fald gælde ét år og kun i Grønland, ikke resten af Rigsfællesskabet.

Parallelt med sagen i Nuuk Kredsret udspiller et mere principielt drama sig i en hollandsk domstol netop nu. Cairn Energy har nemlig slæbt Greenpeace i retten for at forhindre fremtidige aktioner. Her vil olieselskabet kræve dagsbøder i en størrelsesorden, der lyder 2 millioner euro per dag.

Greenpeace agter dog - tilsyneladende - at fortsætte kampagnen. I hvert fald skriver aktivisten Nick Young på Greenpeace hjemmeside, at (citat) "Cairn kan hyre alle de advokater de vil, det vil ikke stoppe vores kamp for at få stoppet olieboringerne i Arktis. Vi vil fortsat bekæmpe Cairn og deres dyre advokater".

Retssagen begyndte kl. 10.30 grønlandsk tid i Holland og radioavisen følger den nøje.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt