10 for og otte imod: Jens Immanuelsen undgår mistilliderklæring

Afstemningen var det sidste punkt i en timelang debat i Inatsisartut om et forslag til en ny lov om jagt og fangst. Men debatten kom til at handle om alt muligt andet end jagt og fangst.
Jens Immanuelsen selv deltog ikke i debatten om mistilliden mod ham. Foto © : Merete Lindstrøm
27. maj 2020 20:06

Naalakkersuisoq for fisk og fangst Jens Immanuelsen (S) slap på et hængende hår for en mistillidserklæring klokken 19 onsdag aften.

19 medlemmer af Inatsisartut var berettigede til at stemme - ud af dem stemte 10 imod mistillidserklæringen. Otte stemte for, og en stemte hverken for eller imod. Det var Henrik Fleischer, som er formand for Fiskeri- og Fangstudvalget. 

Hele oppositionen stemte for mistillidserklæringen.

- Naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug afkræves stærkt at samarbejde med udvalget og til ydmygt at få orden i de kritikpunkter, der er fremsat, lød det i en erklæring fra Siumut, Demokraterne og NQ, som blev læst op lige før afstemningen af Inatisiartut-formand Vivian Motzfeldt. 

LÆS OGSÅ Partii Naleraq erklærer mistillid til Jens Immanuelsen

Afstemningen var det sidste punkt i en timelang debat om et lovforslag til en ny lov om jagt og fangst. Men debatten kom til at handle om alt muligt andet end fiskeri og fangst.

Hans Enoksen, der er formand for Partii Naleraq, trådte op på talerstolen og sagde, at udvalget var blevet truet af Jens Immanuelsen under arbejdet med lovforslaget. 

Hvad truslerne helt specifikt gik ud på, kom ikke frem under debatten, men næstformand i Fiskeriudvalget, Aqqaluaq B. Egede fra IA,  bakkede Hans Enoksen op fra talerstolen. 

- Lad os rette henvendelse til formandsskabet om truslerne. Vi holder os ikke tilbage, smældede han fra talerstolen.

Jens Immanuelsen selv deltog ikke i debatten om mistilliden mod ham.

Ville forkaste lovforslag

Hele dramaet handler om en ny lov om fangst og jagt, som Naalakkersuisut vil gøre mere overskuelig og tidssvarende.

Men balladen om lovforslaget var så stor allerede, da debatten startede i Inatsiartut, at udvalget krævede lovforslaget forkastet. Sådan kom det ikke til at gå - og så udtrykte Hans Enoksen sin mistillid til Jens Immanuelsen i stedet for.  

Loven skal blandt andet give Naalakkersuisut ret til at fastsætte regler i forbindelse med håndtering af problemdyr, såsom isbjørne, der er til fare for mennesker og husdyr.

Loven skal også stramme op på kontrol med ulovlig jagt og sanktioner mod dem, der er på ulovlig jagt.

I forslaget til den nye lov står der også, at jagt bliver drevet i overensstemmelse med biologisk rådgivning. Men Fiskeri, fangst- og landbrugsudvalget vil have, at fangernes meninger skal vægtes lige så højt som biologernes. 

Udvalget vil have, at der bliver fjernet et punkt i lovforlslaget, hvor der står, at en ejer af et fartøj kan få beslaglagt sit fartøj, hvis en anden har brugt det til ulovlig jagt.