Østgrønlændere føler sig overset

En borgergruppe arbejder for en løsrivelse af Tasiilaq og Illoqqortoormiut fra Kommuneqarfik Sermersooq. Alene i Tasiilaq er der indsamlet over 500 underskrifter, fortæller initiativtageren til underskriftindsamlingen for en ny deling af kommunen.
Skrevet af Sara K. Jakobsen
27. oktober 2014 17:29

- Hvis vi får vores egen kommune, så vil der være tættere dialog med de kommunale politikere her i Østgrønland. I dag er det nemlig vanskeligt at holde borgermøder med vores kommunale politikere fordi vi ligger så fjernt. At kunne arbejde tæt med de folkevalgte, er hvad borgerne har brug for, siger Egon Poulsen, der er initiativtager til en underskriftsindsamlig.

Borgmester Asii Chemnitz Narup påpegede sidste uge i Qanorooq, at der er tilflyldt flere penge til hver borger i Tasiilaq og Ittoqqortoomiut fra kommunen, samtidig at der har været større aktivitet i bygge og anlæg.  

Egon Poulsen mener dog at den større aktivitet med byggeri ikke har gavnet bygderne i Østgrønland.

- Borgmesteren og de kommunale politikere afviste min kritik i sidste uges Qanorooq. Ja, der er sket forbedringer i Tasiilaq, men de kigger ikke på resten af Østgrønland.

Læs også Byer på Østkysten vil løsrive sig fra Kommuneqarfik Sermersooq

Også kommunalbestyrelsesmedlem i Sermersooq og Inatsisartutkandidat for Siumut, Vittus Mikaelsen, er gået ind i debatten om at dele kommunen i øst og i vest. 

- Borgerne er bekymrede over Kommuneqarfik Sermersooqs varslede besparelser i 2015, som følge af Naalakkersuisuts beslutning om en midlertidig udligningsordning, siger Vittus Mikaelsen.

En ordning, der blev sat i bero af Naalakkersuisut, mens Kommuneqarfik Sermersooq har fastholdt spareplanen. 

Og det var, da borgmester Asii Chemnitz Narup sagde, at spareplanen vil være mærkbar for blandt andet de østgrønlandske bosteder.