Ændringsforslag vedtaget om Brexit: Johnson skal bede om udskydelse

Det britiske Underhus har vedtaget det såkaldte Letwin-ændringsforslag.
Ændringsforslaget vil tvinge premierministeren, Boris Johnson, til at bede EU om en yderligere udskydelse af brexit til den. 31. januar 2020. Foto © : Jessica Taylor/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
19. oktober 2019 13:36

Ændringsforslaget går ud på at sikre, at Storbritannien ikke forlader EU uden en aftale den 31. oktober. Dermed udskydes en endelig parlamentarisk godkendelse af brexitaftalen, som det ellers var planen i dag.

Det britiske Underhus har med stemmerne 322 mod 306 vedtaget det såkaldte Letwin-ændringsforslag. Det betyder at en endelig, parlamentarisk godkendelse af brexit-aftalen først ske, når den lovgivning, som er nødvendig for aftalen, er kommet sikkert gennem parlamentet.

LÆS OGSÅ Johnson jagter vigtige stemmer fra modstandere og udstødte

Ændringsforslaget vil tvinge premierministeren, Boris Johnson, til at bede EU om en yderligere udskydelse af brexit til den. 31. januar 2020.

Men Boris Johnson siger umiddelbart efter afstemningen, at han fastholder, at Storbritannien udtræder af EU den 31. oktober.

- Jeg vil ikke forhandle en udskydelse med EU, siger Johnson.

- Yderligere udskydelser vil være dårligt for vores land. I næste uge vil vi fremlægge de nødvendige lovforslag for at få os ud af EU den 31. oktober, siger han.

Oppositionslederen fra Labour, Jeremy Corbyn, erklærer sig glad for resultatet.

- Der er klart stemt for at stoppe et exit fra EU uden en aftale. Nu kan premierministeren ikke længere bruge et exit uden en aftale til at afpresse parlamentet til at stemme for sin aftale, siger Labour-lederen.

LÆS OGSÅ Juncker til briterne: Slut med flere forsinkelser

Forslaget havde ellers fået regeringen til at sætte et kæmpe benarbejde i gang for at få samlet et flertal til at nedstemme det, så de kan fortsætte med deres brexit-planer uden yderligere forsinkelse.

Men det lykkedes ikke for Boris Johnson. I dag er det ellers sidste frist for premierministeren til at få godkendt en brexit-aftale med EU i parlamentet. Kan han ikke det, skal han ifølge britisk lov bede EU om en udsættelse.