Ældgammelt mord skal efterforskes

En geologisk ekspedition til Jameson Land i Østgrønland håber at kunne fremvise et komplet phytosaurskellet.
Foto © : onceuponalauren
Skrevet af Karsten Sommer
09. juli 2016 13:27

Om en lille måned indleder en geologisk ekspedition arbejdet med at opklare en 240 millioner år gammel mordgåde fra Jameson Land i Østgrønland.

Ekspeditionen skal genoptage de udgravningen fra 2012, som efterfølgende gav basis for Geocenter Møns Klints enestående udstilling af dinosaurfossiler fra Grønland.

Det fortæller Dagbladet Køge.

Phytosaur

På dinosaurekspeditionen i 2012 fandt forskerne også et helt nyt dyr. Det var et stort bæst, der mindede om en krokodille. Det hedder en phytosaur. Sådan en phytosaur lignede til forveksling en almindelig krokodille, som vi kender dem. Men phytosauren havde sine næsebor siddende oppe midt på hovedet, mellem øjnene, og på den måde skilte den sig ud fra de krokodiller, vi kender i dag. De har nemlig næseborene siddende ude på spidsen af snuden, ligesom vi også selv har.

Danskedinosaurer.dk

Foto © : Alexander Cahlenstein

Alexander Chalstein

Læs også Dinosauere skal graves ud i Østgrønland

I 2012 fandt ekspeditionen rester af ikke færre end fire såkaldte phytosaurer - forfaderen til nutidens krokodiller -samt én rovdinosaur.

Alle fire dyr stammer fra Trias-tiden for cirka 240 millioner år siden.

Dele af phytosauren er nu udstillet på Geocenter Møns Klint, men håbet er, at få udgravet resten af de fire skeletter, så man for første gang kan fremvise et komplet phytosaurskel

Rovdinosauren, som man i 2012 fandt en hofte fra, er også særdeles interessant, fordi det er yderst sjældent, at der overhovedet findes andet end fodspor fra den.

Læs også Store dinosaurfund i Østgrønland

Alle fire dyr blev fundet samme sted, og er alle gået til indenfor en uge, siger museumsinspektør Jesper Milàn fra Geomuseum Faxe, der leder ekspeditionen.

Men hvordan det egentlig er gået til, er lidt af et mysterium?

- Det kan være at et af dyrene har siddet fast i et mudderhul, og at de andre er gået derud for at æde det, og så selv er endt med at sidde fast, siger Jesper Milán til Dagbladet.

- Det bliver lidt af et detektivarbejde at få løst den "mordgåde" i Jameson Land, tilføjer han.

Alle de ny fossiler som årets udgravninger vil bringe frem, sendes dernæst til Hannover i Tyskland, hvor en ekspert skal stå for præpareringen.

Derefter skal de indgå i en udvidet dinosaurudstilling, der skal stå klar til centerets 10 års jubilæum i maj 2017.