Store dinosaurfund i Østgrønland

- Jubelen kan høres næsten fra Grønland til Danmark. Det siger en række dinosaur-forskerne fra GeoCenter Møns Klint, som i øjeblikket arbejder ved den østgrønlandske kyst i Jameson Land. Her ved man fra tidligere ekspeditioner, at der er mange spor efter fortidens øgler.
Skrevet af Karsten Sommer
24. juli 2012 07:43

Og forskerne, der kommer fra flere lande, har gjort store fund lige fra starten, fortæller Horsens Folkeblad.

Blandt andet har man udgravet skelettet fra et krokodillelignende dyr, en phytosaur.

-Det er en helt ny art for Grønland. Så vi er selvfølgelig helt oppe at ringe, for det er meget interessant videnskabeligt, siger projektleder Nadia Rosendal Nielsen.

"Bæstet", som hun betegner dyret, er fem meter langt. Phytosaurerne havde lange snuder og var tungt pansrede.

Indtil videre er der udgravet otte tænder, underbensknogler, overbensknogler, skulderblad og en 63 cm lang underkæbe, der ligner en smal krokodillekæbe.

I Triastiden, dvs. for 200-250 millioner år siden, lå Grønland på højde med det nuværende Nordafrika. Herfra er øen "vandret" nordpå -og har medbragt rester fra det tropiske økosystem fra dinosaurernes tidligste tid.

-Vi har virkelig fået bekræftet, at området på Jameson Land byder på rige fund fra Triastiden, siger Nadia Rosendal Nielsen.

-Vi har også fundet en over 30 meter lang række af fodspor fra rovdinosaurer, hvor man kan se, at dinoerne har løbet flere ved siden af hinanden. Det føles næsten, som om det kunne være i går, de susede forbi, men der er lige en tidsforskydning på 210 millioner år.

- Det er helt vildt, siger Nadia Rosendal Nielsen til Horsens Folkeblad.

Fundene fra årets ekspedition skal vises som en del af GeoCentret Møn Klints særudstilling til næste år.