Årets kartoffelhøst i gang

Der er både dårligt og godt nyt til elskere af grønlandske kartofler. Høsten i år er nemlig mindre end sidste år, til gengæld er kvaliteten bedre.
Foto © : Thomas Tolkien / Flickr
Skrevet af Karsten Sommer
04. oktober 2018 13:22

Sommerens regn og lave temperaturer har betydet forsinkelse af dette års kartoffelhøst med en cirka måned, da det kolde vejr har gjort, at kartoflerne er vokset langsommere.

Derfor forventer Neqis fabrikschef, Viggo Djurhuus, at der desværre kun bliver indhandlet maksimalt 60 tons, altså væsentligt mindre end sidste års høst på 110 tons.

Til gengæld vil forbrugerne kunne glæde sig over at årets sydgrønlandske kartofler generelt er af en meget høj kvalitet.

LÆS OGSÅ Mange kunder til kartofler fra Neqi A/S, når kvaliteten forbedres

- I samarbejde med kartoffelavlerne er der udarbejdet nye kvalitetskrav til de kartofler, der indhandles, fortæller Viggo Djurhuus.

- Vi tager nu flere stikprøver på kvaliteten ved indhandlingen for at sikre, at det kun er de bedste kartofler, vi sender ud i butikkerne, siger han.

Desuden er der indkøbt en moderne sorteringsmaskine, der nænsomt sikrer at kartoflerne lægges i Neqis nye pakkeposer efter størrelse.

LÆS OGSÅ Priserne på lammekød og kartofler er faldet på plads

Belært af sidste års problemer, hvor 40 tons af kartoffelhøsten måtte kasseres på grund af dårlig opbevaring, har man nu, i samarbejde med KNI Engros, oprettet lagre i henholdvis Nuuk, Sisimiut og Ilulissat, hvor kartoflerne kan opbevares under optimale forhold.

- Årets kartofler er nu på vej til hele Vestgrønland, og 3 tons er på vej til Østgrønland, fortæller Viggo Djurhuus.