Naalakkersuisoq er åben for kortere arbejdsuge, men har ikke et bud på prisen

En kortere arbejdsuge kan blive en realitet for grønlænderne, hvis det står til naalakkersuisoq for arbejdsmarked, Jess Svane. Prisen for en reducering kender han dog ikke.
Naalakkersuisoq for arbejdsmarked Jess Svane fra Siumut kan se både fordele og ulemper i at reducere arbejdstiden i Grønland. Foto © : Ane-Marie Petersen/KNR
14. februar 2023 16:03

​Naalakkersuisoq for arbejdsmarked, Jess Svane fra Siumut, er positivt stemt for at indføre en kortere arbejdsuge i Grønland.

- Hvis Inatsisartut siger, at vi skal undersøge det og gennemføre sådan et forslag, så gør vi det naturligvis, siger Jess Svane.

Færøernes nye regering bestående af Javnaðarflokkurin, Tjóðveldi og Framsókn har i deres koalitionsaftale underskrevet en aftale om at reducere Færøernes 40 timers arbejdsuge til 37 timer.

Lever regeringen op til aftalen, vil Grønland blive det eneste land i Norden, der har en 40 timers arbejdsuge.

Men det er ikke udelukket, at det samme kan ske her i landet, mener Jess Svane.

- Det er interessant, og vi er i Naalakkersuisut allerede optaget af spørgsmålet. Vi synes i Naalakkersuisut, at arbejdet skal foregå i trygge rammer og i et godt arbejdsmiljø, siger han.

Også oppositionen er optaget af spørgsmålet.

Demokraatit
Anna Wangenheim fra Demokraatit har længe været fortaler for en reducering af Grønlands arbejdsuge.

- Jeg synes, det vil være interessant at undersøge, hvordan vi i Grønland kan få nogle andre synergier og sidegevinster ved at reducere arbejdstiden, siger hun.

Ifølge Anna Wangenheim vil en reducering af arbejdsugen skabe bedre trivsel og arbejdspladser for borgerne. Det vil også hjælpe på det høje antal timer af sygefravær, der er i landet.

- Hensigten er at sikre noget mere trivsel på arbejdspladserne, så vi kan reducere det meget høje sygefravær, understreger hun.

Hun har dog ikke et stjerneklart bud på, hvor pengene skal komme fra.

- Man kan spørge sig selv, om en nedsættelse af arbejdstiden medfører, at det offentlige ikke skal betale for det høje sygefravær. Pengene kunne blandt andet findes der, siger hun

Hvor skal pengene komme fra?
Ifølge en modelberegning fra 2020, som er foretaget af Finansdepartementet, vil det koste omkring 460 millioner kroner at reducere arbejdstiden til 35 timer alene i det offentlige.

Ifølge nalakkersuisoq Jess Svane er det dog ikke afgørende, hvor pengene skal komme fra.

- Vi ved, at det giver økonomisk gevinst, at et menneske er mere effektiv, når det er udhvilet. Derfor tænker vi i Naalakkersuisut, at fokus skal ligge på, at mennesker kan udrette mere og ikke tænke i, hvor pengene skal komme fra, siger han.

Sker det, at Naalakkersuisut starter et arbejde for at reducere arbejdstiden, så bliver det ikke på bekostning af borgernes løn, forklarer Jess Svane.

- Det skal ikke være sådan, og det er ikke i Naaalakkersuisuts interesse, at arbejdsmarkedet organiseres, så borgere mister indtægt, siger han.

Anna Wangenheim har heller ikke en konkret pris på en reducering af arbejdstiden, men hun er indstillet på, at det bliver dyrt.

- Jeg er også indstillet på at gå i dialog om, hvor pengene skal findes. Vi har et efterslæb på rigtig mange områder, der trænger til nye reformer, siger hun.

Fordele og ulemper
Begge politikere mener, at det kræver en undersøgelse, inden de lægger sig fast på et konkret forslag.

For der er også ulemper ved en reducering af arbejdstimerne.

- Jeg kan ikke undgå at tænke på døgninstitutionerne og plejehjemmene. Hvis der er færre arbejdstimer, så skal vi jo lappe de huller, der vil opstå, siger Jess Svane og fortsætter:

- Vi vil gerne vide mere om de negative aspekter ved en 37 timers arbejdsuge. For eksempel i forhold til højere arbejdspres.

Sådan en undersøgelse støtter Anna Wangenheim også.

- Det er vigtigt, at alle arbejdsmarkedets parter kommet i dialog om, hvilke fordele og ulemper der kan være omkring det her. Sådan en undersøgelse har ikke været igangsat her i Grønland. Det, synes jeg, vi mangler at få italesat, så vi kan finde nogle bedre løsninger, der sikrer en meget bedre trivsel på arbejdspladserne, siger hun.

Jess Svane understreger, at hvis arbejdstiden skal reduceres, så skal det gælde alle borgere Grønland.