25-årig mand dømt for voldtægt af to mindreårige børn

En mand har i landsretten fået en skærpet straf for at have voldtaget to mindreårige piger
I kredsretten blev manden idømt to års anstaltsanbringelse. Landsretten skærpede foranstaltningen væsenligt. Foto © : KNR
14. februar 2023 14:59

​Mandag 13. februar faldt der dom ved Grønlands Landsret i en sag om to grove seksuelle overgreb mod børn. En 25-årig mand fra Nuuk blev idømt tre år og seks måneders ubetinget anstaltsanbringelse for to voldtægter.

I 2016 og 2020 har manden voldtaget to piger, som på gerningstidspunktet var henholdsvis 11 og 14 år.

Det skriver Grønlands Politi i en pressemeddelelse.

- Sagen er et bevis på, at det nytter noget at blive ved med at tale om overgreb og opfordre overgrebsofre til at anmelde det til politiet – også selvom det ligger tilbage i tiden. Det er aldrig for sent at anmelde sin overgrebsmand, siger anklager Alexander Stürup i pressemeddelelsen.

Grunden til, at sagen fra 2016 først kom for retten nu, er fordi, at pigen først meldte voldtægten to år efter gerningstidspunktet. Manden blev alligevel dømt.

Skærpet foranstaltning
I kredsretten var manden blevet idømt to års anstaltsanbringelse, og anklager Alexander Stürup hæfter sig ved, at retten fulgte anklagemyndighedens påstand om at skærpe straffen væsentligt.

- En voldtægt er en alvorlig forbrydelse med store konsekvenser for den, det går ud over. I den her sag var der ikke alene tale om én voldtægt men to, og samtidig var ofrene mindreårige. Det, mener vi, bør afspejle sig i udmålingen, og derfor er jeg også tilfreds med, at landsretten har skærpet foranstaltningen væsentligt, siger han.

I juli 2022 blev foranstaltningsniveauet for seksualforbrydelser begået mod børn og unge under 18 år hævet med 50 procent. Men det gælder kun for forbrydelser begået efter 1. juli 2022, og derfor har manden formentligt fået en mildere straf, end hvis voldtægterne var begået i dag.

- Havde de to voldtægter, som tiltalte nu er dømt for, fundet sted efter sommeren sidste år, så var han formentlig ikke sluppet med under fem års ubetinget anstaltsanbringelse, siger Alexander Stürup.