Ekspert: USA har grønt lys til at opgradere radar

Igaliku-aftalen gav USA tilladelse til at opgradere radaren på Pituffik. Og Rigsfællesskabet er efter al sandsynlighed blevet orienteret om radarens nye system, vurderer eksperter.
Foto © : Paul Bast/Flickr Creative Commons
04. august 2017 15:24

Da Grønland, Danmark og USA i 2004 indgik en forsvarsaftale i Igaliku, fik USA som en del af aftalen grønt lys til at opgradere radaren på Pituffik. 

Det skete som en del af USA’s missilforsvarsprojekt.

Derfor kan det heller ikke komme som en overraskelse, at radaren nu bliver fornyet for en kvart milliard danske kroner, påpeger forsker i sikkerhedspolitik ved Københavns Universitet, Kristian Søby Kristensen, til KNR.

LÆS OGSÅ Udvalgsmedlemmer ønsker viden om Pituffik-investering

- Hele aftalekomplekset fra 2004 handlede om, at amerikanerne skulle have lov til at opgradere deres base på Thule, så det kunne bidrage til deres missilforsvar. Så hvis man fulgte med i debatten på det tidspunkt, kan det altså ikke komme som nogen overraskelse, at amerikanerne har kommet nogle nye ting ind i radaren, så den får en anden mission.
 

USA's 'early warning'-radarer:

USA har fem radarstationer (EWR systems), der har formål at yde tidlig varsling i forhold til ballistiske missiler. Radaren i Pituffik blev bygget i 1953.

Det amerikanske luftvåben har tildelt et datterselskab til Raytheon Company en 40 million dollars kontrakt for at tilpasse og opgradere en radar i Pituffik tilbage i december 2016.

Disse raderer, der er forposte i det amerikanske forsvar, kan opdage missiler, der er affyret ca. 4000 km væk.

Computerne og disses programmer i radaren vil blive forbedret, gamle computerdele udskiftet og computernes sikkerhed mod angreb opdateret. Med opgraderingen vil de fem EWR-stationer have samme slag computere og programmer for første gang i 30 år.

Det amerikanske luftvåben regner med at færdiggøre projektet i 2020.

Kilder: Officiel hjemmeside for US Air Force

http://www.patrick.af.mil/News/Article-Display/Article/1171065/40-million-upgrade-for-thule-radar-unifies-missile-shield-sites/

Justus: Udvalg er ikke orienteret

Men en hel ny opgradering af radaren for 40 mio. dollars er helt uden for ånden i Igaliku-aftalen, påpeger tidligere partisekretær for Siumut i Folketinget, Hans Jakob Helms, i en kronik i Jyllands-Posten.

Ifølge U.S. Air Force er systemet på Pituffik-radaren blevet opdateret i 1988, igen mellem 2007 til 2009, og den seneste opgradering sker nu og frem til 2020. Herefter vil radaren nu vil kunne opdage missiler på 4000 km. afstand.

Men ifølge Igaliku-aftalen skal USA efter 2004 ’konsultere og informere’ den danske regering og Naalakkersuisut ’forud for gennemførsel af enhver væsentlig ændring’ af USA’s militære operationer eller faciliteter i Grønland. Derfor burde Grønland være blevet orienteret om den seneste opgradering.

Men i Udenrigspolitisk Udvalg i Inatsisartut er medlemmerne ikke blevet orienteret, siger formanden Justus Hansen.

Eksperter: USA har næppe fortiet opgradering

Men det undrer eksperter i international politik i Danmark. For det vil være at starte en unødig, diplomatisk krise mellem USA og Rigsfællesskabet at gå i hemmelighed med radaropgraderingen, siger Mikkel Runge Olesen, seniorforsker i udenrigspolitik ved Dansk Institut for Internationale studier, DIIS.

- I så fald vil jeg synes, at det var meget overraskende. Generelt har man en tradition for løbende dialog mellem Danmark, Grønland og USA om Thule-basen, og i det hele taget vil det virke på mig som unødvendig risikabelt for amerikanerne ikke at orientere om det. For så risikerer man netop, at det bliver til en rigtig grim, diplomatisk sag.

LÆS OGSÅ Grønland burde inddrages i Pituffik-investering

Mikkel Runge Olesen anerkender, at tidligere danske og amerikanske fortielser om USA’s militære aktiviteter i Grønland har været med til at belaste tilliden mellem Grønland, Danmark og USA. 

Men i både sagen om USA’s ønske om at opbevare atomvåben i Grønland og opføre en atomreaktor på Camp Century tilbage i 1950’erne såvel som at lade et amerikansk selskab konkurrere om servicekontrakten på Pituffik i 2013, har USA på forhånd henvendt sig til Danmark.

Og det vil være for risikabelt for USA ikke også at konsultere den danske regering og Naalakkersuisut om radaropgraderingen, mener både Mikkel Runge Olesen og forsker i international politik hos Syddansk Universitet, Jon Rahbek-Clemmensen.

LÆS OGSÅ Dialogen om Pituffik er ufrugtbar

- Jeg vil vurdere, at den her opgradering formentlig vil være til at gennemføre. Og det vil være muligt at finde en aftale mellem Grønland, Danmark og USA, så jeg kan ikke se fordelen ved ikke at informere grønlænderne.

KNR har bedt naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Suka K. Frederiksen, og udenrigsminister Anders Samuelsen svare på om, hvorvidt Naalakkersuisut og regeringen har været orienteret om den seneste opgradering af radaren på Pituffik.

Ingen af parterne er endnu vendt tilbage i sagen.