Udvalgsmedlemmer ønsker viden om Pituffik-investering

Medlemmer af Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg vil have mere at vide om konsekvenserne af amerikanernes investering i radaren på Pituffik på over en kvart milliard kroner.
03. august 2017 12:08

Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg er ikke blevet informeret om amerikanernes opdatering af radaren, fortæller næstformand i udvalget Justus Hansen fra Demokraterne

- Jeg kan ikke erindre, at vi er blevet informeret om det i udvalget - nej det kan jeg ikke, lyder det fra Justus Hansen.

LÆS OGSÅ Grønland burde inddrages i Pituffik-investering

I en kronik i Jyllands-Posten tirsdag fremførte forfatteren Hans Jakob Helms, at Grønland burde være blevet inddraget i amerikanernes beslutning om at investere over 250 millioner kroner i radaren på Pituffik for at gøre det amerikanske missilskjold mere effektivt.

Motzfeldt og Hansen enige

Helms henviser til Igaliku-aftalen mellem Kongeriget Danmark og USA, der sikrer, at USA vil "konsultere og informere (...) forud for gennemførsel af enhver væsentlig ændring af Amerikas Forenede Staters militære operationer eller faciliteter i Grønland."

Det er Justus Hansen umiddelbart enig i:

- Selvfølgelig, det er det hele aftalen bygger på - at når det kommer til anliggender på grønlandsk jord, så skal Grønland informeres hurtigst muligt.

Medlem af udvalget for Siumut Vivian Motzfeldt deler Justus Hansens vurdering.

- Der står i aftalen, at Grønland altid skal inddrages, når landet indblandes. Og hvis det ikke sker, følger man ikke aftalen, siger Vivian Motzfeldt, der bekræfter, at udvalget ikke er blevet orienteret om USAs investering i Pituffik.

Vil arbejde for orientering

Både Justus Hansen og Vivian Motzfeldt vil nu arbejde for, at Naalakkersuisut retter henvendelse til den danske regering for at få flere oplysninger i investeringen i Pituffik.

LÆS OGSÅ Pituffik opdateret for 40 millioner dollar

Justus Hansen finder det vigtigt, at Selvstyret inddrages, fordi Grønland kan være udsat for en større militær trussel efter opgraderingen:

- Det(Pituffik, red.) er jo et mål i forvejen, hvis det skulle komme dertil. Og selvfølgelig vil det være et endnu vigtigere mål efter en opgradering af en radar, og det er jo på grønlandsk jord, siger Justus Hansen.