Professor: Trussel kan skabe uro fra andre oprindelige folk

Det kan skabe protester fra flere oprindelige folk, hvis Grønland bringer sagen om miljøforureningen ved Camp Century for FN.
Foto © : Googlemaps
17. november 2016 06:39

Det vurderer Rasmus Gjedssø Bertelsen, professor i statskundskab og med kendskab til arktisk politik ved Universitetet i Tromsø, ifølge Politiken.

I et brev til den danske udenrigsminister truer naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, med at gå til FN, hvis ikke Danmark finder en løsning på miljøproblemet ved den tidligere amerikanske forsvarsbase, Camp Century.

Læs også Grønland truer med at bringe Camp Century for FN

Grønland kan ikke selv bringe sagen for den internationale domstol i Haag, fordi landet ikke er en selvstændig nation. Men det kan være med til at skabe protester fra andre oprindelige folk, som kan resulterer i en erklæring om miljøansvar, vurderer Rasmus Gjedssø Bertelsen,

Forventningen er, at USA ikke vil stå for oprydningen, fordi det vil åbne for en dør af oprydninger af mange andre amerikanske baser i verden.

Udenrigsminister Kristian Jensen mødes i dag med Vittus Qujaukitsoq, hvor netop miljøforureningen ved Camp Century er på programmet.

Læs også Rystet Vittus kritiserer Danmark