Grønland truer med at bringe Camp Century for FN

Grønland truer nu med at gå til FN, hvis Danmark ikke vil følge Selvstyrets ønsker om at få en miljøoprydning af den gamle Camp Century-basen i Nordgrønland.
Foto © : U.S. Army
17. november 2016 05:04

Det skriver Politiken, som har fået indsigt i et brev til den danske udenrigsminister Kristian Jensen fra naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq.

Her står:

“Hvis der ikke fra dansk side er nogen vilje til at tage skridt til at imødekomme vores ønsker, vil Grønland blive nødt til at rejse sagen ved de relevante internationale organer.”

Ifølge Politiken henviser Vittus Qujaukitsoq i brevet til to FN-konventioner og erklæringer om oprindelige folks rettigheder.

Den danske miljøminister har meddelt, at der skal iværksættes en undersøgelse af omfanget af forureningen på den tidligere amerikanske base.

Fakta

Ifølge det videnskabelige tidsskrift Geophysical Research Letters kan Camp Century dukke frem af isen fra år 2090, som følge af klimaforandringer.

 

Det vil ifølge tidsskriftet betyde, at 200.000 liter dieselolie, 24 millioner liter biologisk spildevand, radioaktivt affald samt det giftige PCB kommer frem fra sin forsegling under isen.

Læs også Rystet Vittus kritiserer Danmark

Dog har hverken udenrigsministeren eller miljøministeren ville sige, hvornår og hvem der skal stå for en kommende miljøoprydning. Det skal først afklares ud fra aftaler med USA, påpeger udenrigsminister Kristian Jensen.

Læs også Grønland kan blive medansvarlig for oprydning af Camp Century

Læs også Aaja: Uacceptabelt at smøre oprydning af på Grønland

Hverken Vittus Qujaukitsoq eller Udenrigsministeriet har ønsket at kommentere sagen yderligere. Men udenrigsminister Kristian Jensen er i dag på sit årlige besøg i Grønland og holder pressemøde med Vittus Qujaukitsoq i eftermiddag.