BILLEDER Tonstung kæmpekuppel på ski tværs over indlandsisen

Forskere fra Københavns Universitet har hen over pinsen sat en helt usædvanlig verdensrekord på indlandsisen.
Skrevet af Karsten Sommer
30. maj 2015 12:01

Opgaven var at trække den 150 tons tunge forskningsstation NEEM inklusiv en stor central hovedbygning 465 km hen over indlandsisen fra Nordvestgrønland til Nordøstgrønland på ski og slæde trukket af store traktorer.

Fra sin nye position skal forskningsstationen fra næste år være hjemsted for en international borelejr, der skal forske i den grønlandske indlandsis´ afsmeltning og havvandsstigningen.

Læs også Naturinstituttet helt i top med arktisk forskning

Og tirsdag eftermiddag klokken 16 nåede den tonstunge forskningsstation sit mål efter otte dages rejse henover indlandsisen.

- Vi er glade og lettede over, at den vanvittige plan at trække den store dome (kuppelformet bygning, red.) over isen er lykkedes. Vi føler os som moderne pionerer, siger Jørgen Peder Steffensen, iskerneforsker i Center for Is og Klima på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

Den nye forskningslejr, som samtidig skifter navn fra NEEM til EGRIP, består af den centrale hovedbygning med køkken, opholdsrum, arbejdspladser og lejrens kontor. Derudover rummer lejren kraftige telte, der bruges til soveværelser, lager og garage. Den del af lejren blev transporteret på 11 slæder.   

Rejsen er foregået med 7-9 km per time, og de 465 kilometers rejse tog i alt 8 dage.

Læs også A.P. Møller Fonden donerer 25 mio. kr. til iskerneforskning

Der skal arbejde 25-30 mennesker på forskningsstationen fra næste år, og man regner med, at EGRIP mindst skal være i gang frem til og med 2020.

NEEM står for Northgreenland EEMian Ice Drilling. Det ny navn for forskerstationen, EGRIP, står for East GReenland Ice core Project.