Unge vil i Forsvaret, selvom politikerne i årevis har gjort det svært for dem

Der bliver rift om pladserne på den nye forsvarsuddannelse i Kangerlussuaq. De unge ser muligheder i uddannelsen, som har krævet utallige politiske sværdslag at blive enige om.
Arktisk Kommando siger selv, at der har været overvældende interesse for den nye Arktiske Basisuddannelse i Kangerlussuaq. Foto © : Arktisk Kommando
17. november 2023 16:55

Arktisk Kommando har de seneste uger være på charmeoffensiv i flere byer for at hverve elever til den nye Arktiske Basisuddannelse, som til maj åbner i Kangerlussuaq.

Og interessen har været overvældende.

149 unge har taget prøverne, som giver adgang til uddannelsen, og af dem har 61 allerede afleveret deres ansøgning.

En er dem er Tom Mathæussen fra Tasiilaq.

- Jeg blev mere og mere interesseret. Da vi var til prøve, blev jeg motiveret til at blive soldat, siger han til KNR.

Også Laila Maratse tog adgangsprøverne til den nye uddannelse. Det på trods af, at hun til at begynde ikke var særlig interesseret. 

- Jeg tænkte ikke, at det var noget for mig, men da de kom til min skole og fortalte om uddannelsen, fik jeg alligevel lyst, siger hun.

Man regner med, at der næste år kan starte omkring 15 elever på den nye uddannelse.

Overvældende interesse for ny forsvarsuddannelse

Hos Arktisk Kommando er der stor gælde over, at så mange unge har lyst til at tage en uddannelse i Forsvaret. 

Jacob Hvid, der er projektofficer ved Arktisk Kommando, fortæller, at det er folk i alle aldre, der er mødt op, når der i byerne er blevet holdt oplæg om den nye uddannelse.

- Vi har oplevet en overvældende interesse fra alle kanter. De unge har stået i kø for at komme ind til vores orientering om uddannelsen, siger Jacob Hvid.

Han fortæller desuden, at de unge, som har bestået prøverne til den Arktiske Basisuddannelse, kan søge ind på uddannelsen helt frem til 31. december. Derfor kan der nemt ende med, at der kommer flere ansøgere end de 61, der allerede har søgt.

Arktisk Kommando har afholdt oplæg og prøver til den nye uddannelse i Ilulissat, Aasiaat, Sisimiut, Nuuk, Qaqortoq og Tasiilaq. Foto © : Arktisk Kommando

En varm kartoffel for naalakkersuisut

Det er første gang siden 2019, at det danske forsvar har mulighed for at rejse rundt i Grønland for at afholde prøver til deres uddannelser.

I 2018 og 2019 besøgte blev flere byer besøgt for at hverve unge til værnepligtsuddannelsen i Danmark. Her endte det med, at 37 unge fra Grønland blev optaget som værnepligtige.

Den ordning blev dog lukket igen. Først af corona-pandemien og siden af den forhenværende IA-Naleraq-koalition, som ikke ønskede, at Forsvaret tog på hvervekampagne i Grønland.

Sidste år landede naalakkersuisut og den danske regering så et kompromis - og det var den Arktiske Basisuddannelse i Kangerlussuaq.

Hvad er Arktisk Basisuddannelse?

  • Uddannelse med fokus på beredskab og militære færdigheder.
  • Uddannelsen er finansieret af Forsvarsministeriet i Danmark med 50 millioner kroner.
  • Den varer et halvt år og foregår i Kangerlussuaq. Under det sidste forløb skal de studerende på ophold i Søværnet i Danmark.
  • De studerende får løn, kost og logi under uddannelsen, som er betalt af Forsvarsministeriet.
  • For at blive optaget på uddannelsen skal de studerende igennem en intelligensprøve, som er tilpasset grønlandsk sprog og kultur. Derefter bliver der foretaget en individuel vurdering, ligesom det kræver en godkendt helbredsundersøgelse.
  • Uddannelsen er adgangsgivende til optagelsesprøver til politiuddannelsen og Forsvaret.

Kilde: Arktisk Kommando


Et springbræt til et job i det civile 

Basisuddannelsen i Kangerlussuaq er målrettet til at give unge i Grønland beredskabsmæssige kompetencer, som de kan bruge til et civilt job herhjemme.

Derfor giver uddannelsen giver blandt andet mulighed for at søge ind til den grønlandske politiuddannelse og brandvæsenet.

Og det er noget, Tom Mathæussen har tænkt sig at udnytte.

Jeg kan godt finde på at blive politibetjent og selvfølgelig også bandmand, siger han.

Tom Mathæussen var også i skolepraktik ved Arktisk Kommando. Derfor ser han den nye uddannelse i Kangerlussuaq som en spændende mulighed. Foto © : KNR

Ifølge Jacob Hvid, som har mødt de unge ansøgere, giver flere af de unge også udtryk for, at de er glade for, at de kan tage uddannelsen på grønlandsk jord.

- Der er flere unge, der har sagt, at de er glade for, at de ikke længere skal rejse til Danmark for at tage en uddannelse i Forsvaret, siger han.

De kommende måneder vil en komité gennemgå alle ansøgninger. Hvem der kommer ind på uddannelsen, afhænger af elevernes helbredsundersøgelse og en skriftlig prøve.

Jacob Hvid fortæller, at hovedparten af ansøgerne har taget deres prøver på grønlandsk, og at der er lige mange mænd og kvinder, som har valgt at søge om optagelse.

Der bliver kun uddannet et hold årligt. Derfor må dem, der ikke kan starte på basisuddannelsen til maj, prøve lykken igen næste år.