Tine Pars: De studerende må hæve deres niveau

Grønlands universitet har skærpet nogle af kravene til forskellige uddannelser. Målet er at få mere studieparate studerende ind, så det enorme frafald, som koster landskassen mange penge, kan blive mindre i fremtiden.
Foto © : Paarnaq Hansen/KNR
Skrevet af Paarnaq Hansen
29. januar 2016 17:08

- Det gør vi fordi, at vi oplever at de studerende har for dårlige forudsætninger på flere områder, blandt andet inden for sprog.

- Det gør, at de ikke har ordentlige muligheder for at følge med, og at frafaldet på den måde bliver stort. Vi har nogle meget høje frafald, siger rektor ved Grønlands universitet, Tine Pars.

Læs også Ilisimatusarfik skærper uddannelseskrav

For eksempel droppede 47 procent af de studerende ud i 2011, og kun 30 procent færdiggjorde deres studie på normeret tid. Ilisimartusarfik har ti forskellige uddannelser. Ud af dem har de valgt at højne kravene på fire, nemlig lærer-, sygeplejerske- og socialrådgiveruddannelsen samt på sprog litteratur og medier.

Man kunne frygte, at de høje krav vil betyde færre nyuddannede til det hungrende jobmarked, men Tine Pars mener, at de skærpede krav faktisk vil betyde at flere færdiggør deres studier.

Dog peger hun på, at læreruddannelsen får færre studerende.

- Så tror jeg at på læreuddannelsen, hvor der allerede er truffet en beslutning, om at man kun opretter to hold og ikke tre, som man har gjort de seneste par år, der vil man kunne mærke det, men ikke på de andre uddannelser, siger Tine Pars.

Læs også KNR Undervisnings-TV i KNR

Det er altså de ansøgere, der skal i gang til sommeren 2017, som nu skal kaste et alvorligt blik på deres karakterer, hvis de vil være sikre på at komme ind på drømmeuddannelsen.

Og det er med fuldt overlæg, at Tine Pars har givet eleverne god tid til at forbedre deres karakterer og sikre, at de for eksempel har grønlandsk eller engelsk på A-niveau alt efter, hvad de vil studerer.

Men for de elever der ikke kan leve op til kravene, er der kun en vej.

- Jamen, de må jo forbedre deres karakterer, enten karaktermæssigt eller også højne nogle af deres fag, så de kommer op på de niveauer, som er påkrævet i de enkelte fag.

Læs også Nyt forskningscenter fokuserer på børn og unge

Rektor ved GUX i Nuuk, Mikael Enggaard, forstår godt, hvorfor universitetet hæver kravene.

Han er ikke i tvivl om, at der er mange af eleverne i GUX, der kan klare kravene, selvom han også peger på, at der er nogle, som får det svært.

Dog ville han ønske, at gymnasier var blevet hørt tidligere, så de havde haft en bedre chance for at tilpasse sig.

- Derfor kunne jeg måske godt have tænkt mig, at man lige havde været i dialog med de fire gymnasierektorer i Grønland om, hvornår man skulle lade det her træde i kraft, så havde vi haft en chance for at tilbyde de niveauer i studieretningen, der er nødvendige, siger rektor i GUX Nuuk, Mikael Enggaard.