Camp Century Tidligere udenrigsminister afviser kendskab til USA-tilladelse

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard afviser at have kendt til den danske tilladelse til USA om atomaffald, selv om han beskæftigede sig med Camp Century. Regeringens nuværende og tidligere udenrigsministre har ingen kommentarer.
Foto © : News Oresund/Flickr
23. februar 2017 13:32

- Det kommer bag på mig, at det dokument findes. Det var ikke noget, jeg havde kendskab til, da jeg var minister, siger Martin Lidegaard til KNR.

I 2013 besvarede han som udenrigsminister ellers flere spørgsmål fra daværende folketingsmedlem Doris Jacobsen fra Siumut om Camp Century.

Spørgsmål om, hvilken type atomreaktor USA opførte i 1960 i Camp Century, og hvilke farer der kunne være forbundet med den. Her gav Lidegaard i første omgang et forkerte svar, som han efterfølgende beklagede.

LÆS OGSÅ Danmark gav grønt lys for atomaffald i Indlandsisen

Lidegaard: Burde have gravet dybere

Danmarks tilladelse til at lade USA opføre en atomreaktor på Camp Century og lade spildevandet fra reaktoreren dumpe i Indlandsisen blev givet af direktøren for Udenrigsministeriet, Nils Svenningsen, i 1960.

På spørgsmålet om, hvorvidt Martin Lidegaard som udenrigsminister og Udenrigsministeriet ikke burde have kendt til tilladelsen, siger han:

- Nogen gang skal man grave et spadestik dybere. Så det er godt, at der er nogen, der har gjort det.

Han forstår dog kritikken fra Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg i Inatsisartut i sagen.

- Det, der falder i øjnene, er jo, at det grønlandske landsråd ikke har været hørt og ikke har været inddraget i den her beslutning. Og det må man sige, at det er da dybt beklageligt, siger Martin Lidegaard.

LÆS OGSÅ Camp Century skal være et politisk spørgsmål - ikke juridisk

Borgerlige udenrigsministre er tavse

Regeringens nuværende finansminister og næstformand i Venstre, Kristian Jensen, har i høj grad også haft Camp Century-sagen på sit bord under sin tid som udenrigsminister fra sommeren 2015 og frem til november sidste år.

Han ønsker dog ikke at kommentere på, hvad han kendte til 1960-tilladelsen, oplyser hans personlige rådgiver til KNR.

Under et samråd i november 2016 påpegede sagde Kristian Jensen og miljøminister Esben Lunde Larsen, at Danmark ikke kunne tage ansvar for en eventuel miljøoprydning af Camp Century, før Udenrigsministeriet har gennemgået tidligere aftaler med USA om forsvarsområder i Grønland.

LÆS OGSÅ Grønland truer med at bringe Camp Century for FN

Kristian Jensens personlige rådgiver henviser i stedet til udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). Han ønsker heller ikke at kommentere sagen i øjeblikket.

Liberal Alliances grønlandsordfører, Carsten Bach, udtaler sig som eneste repræsentant fra et af regeringspartierne over for KNR i sagen. På en sms skriver han:

- Jeg har ikke et detaljeret kendskab til aftalens indhold (mellem Danmark og USA, red.). Men mig bekendt blev der stillet skrappe krav til indholdet af radioaktivitet i spildevandet.

Derudover henviser han til, at regeringen og Selvstyret har indgået en aftale om at undersøge miljøforholdene ved Camp Century.