Skuespillerelev laver forestilling om juridisk faderløse

Det er nødvendigt at tale om juridisk faderløses oplevelser, mener Vivi Sørensen, der sætter fokus på emnet i et eksamensprojekt på Odense Skuespillerskole.
20. juni 2016 08:06

Historien om juridiske faderløse grønlændere er stadig vigtig at fortælle for at hele sårene hos både børn og senere generationer.

Det mener skuespillerelev Vivi Sørensen, som i øjeblikket opfører en meget personlig forestilling med stykket “Mens vi venter på at indlandsisen smelter” som 3.års-opgave på Odense Skuespillerskole.

Stykket er en fortolkning af hendes mor, Stina Sørensens, bog, "Sara Davidsen uden far", mens også Vivi Sørensens far er juridisk faderløs. Og det har ligeledes påvirket skuespillereleven.

- For mig personligt er det også en eller anden form for sjælegranskning. ‘Hvem er jeg?’ Begge mine forældre er halvdanske med fædre, de ikke måtte vide, hvem var. Så det var meget begrænset af, hvad vi ved om vores danske ophav, siger Vivi Sørensen til KNR.

Læs også Kampagne for juridisk faderløse er forsinket

 

Stadig et tabu

Frem til 1963 i Vestgrønland og 1974 i Østgrønland havde børn født uden for ægteskab ifølge Børneloven for Grønland ingen ret til at kende identiteten på deres far.

Men loven blev ændret med tilbagevirkende kraft i 2014, så børn fra dengang nu også har ret til at søge efter oplysninger om den biologiske far.

Læs også Mindst 12 nye faderløse-sager efter lovændring

Men trods ændringen er der stadig behov for at tale om, hvad der skete dengang, mener Vivi Sørensen.

- Fordi der er så meget tabu om det. Vi ved ikke, hvad der er foregået i de her menneskers følelsesliv. Og jeg vil gerne dele den her historie og forhåbentlig være med til at bidrage til noget snak om, hvad der er sket i stedet for bare at feje det væk og sige: Jamen, det er jo sket!

Og det er hendes mor helt enig i. 

I hendes øjne handler det også om mere end børn som hende, der voksede op uden at kende deres rødder, hvoraf mange dog ved, at generne trækker til Danmark.

- Jeg synes, det er vigtigt at snakke om den, for at vi også som nation kan komme videre ud af vores små personlige problemer, siger Stina Sørensen til KNR.