Mindst 12 nye faderløse-sager efter lovændring

Mindst 12 personer har benyttet sig af ny lov, der sikrer muligheden for at få fastslået identiteten på deres biologiske far.
Aningaasat taakku Danmarkimi ilaqutariit kalaallit oqaasii kulturiallu eqqarsaatigalugit apersorneqartalernissaannut taakkununngalu kalaallisut paasissutissaliornermut atorneqassapput. Foto © : 55Laney69/Flickr
03. april 2015 18:39

1. juni 2014 trådte en ny lov i kraft, der giver personer, som er født uden for ægteskab, før børneloven for Grønland trådte i kraft, mulighed for at få slået fast, hvem der er deres far. Og den lov har mindst 12 personer - også kendt som juridisk faderløse personer - valgt at benytte sig af.

Det oplyser Retten i Grønland til KNR.

Det er kredsretterne, der behandler sager om faderskab. Og fire til fem faderskabssager er siden lovændringen blevet oprettet af juridisk faderløse personer i henholdsvis Kujalleq, Sermersooq og Qeqqa Kredsret. 

Tallet for Qaasiutsoq Kredsret er ikke oplyst endnu.

 

Læs også Juridisk faderløs ønsker forening

 

Ingen behov for juridisk hjælp
Hos Retten i Grønland, som vejleder kredsretterne i behandlingen af bl.a. faderskabssager, har man været spændt på, hvor mange der ville benytte sig af lovændringen. 

På grund af stor usikkerhed om, hvor stor gruppen af juridisk faderløse personer er, blev Grønlands kredsrette lovet ekstra juridisk mandsskab fra Danmark, hvis der skulle ske en kraftig stigning i antallet af nye faderskabssager med lovændringen. 

Men det har ind til videre ikke været nødvendigt, oplyser dommer Kirsten Thomassen ved Retten i Grønland. Dog er det ikke oplyst, hvor mange af de nye sager fra juridisk faderløse personer, der er endt med en afklaring på faderskabet.

Faktisk er det samlede antal af nyoprettede faderskabssager, hvor faderen ikke anerkender faderskabet, samlet set faldet med 40 sager i de fire kredsretter fra 2012 til udgangen af 2014, viser tal fra kredsretterne.