Randi ristet over Panama-papirer og uran

Spørgelysten fejlede ikke noget hos oppositionen, da naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen, i dag stod for skud til den ugentlige spørgetime i Inatsisartut.
Foto © : Jonas Fievé/KNR
20. april 2016 13:59

Nysgerrigheden drejede sig om alt lige fra den kommende skattereform, over hovedbudskabet i Naalakkersuisuts vækst- og holdbarhedsplan til uran-projektet i Sydgrønland.

Læs også Bredt dansk flertal for uran-love

Især ville Kalistat Lund fra Inuit Ataqatigiit gerne vide, hvilke konsekvenser det ville have, hvis der skulle opstå et udslip af radioaktive stoffer fra en kommende mine.

Vi følger lovgivningen

Her henviste Randi Vestergaard Evaldsen til, at man ville følge råstoflovgivningen og, at en mine som ikke overholder lovgivningen naturligvis vil blive lukket. Et svar som ikke tilfredsstillede Kalistat Lund.

- Selvfølgelig kan den lukkes, men, hvis det sker vil mineselskabet sige, at det er uberettiget fordi, man har godkendt VVM-en. Hvis det hele stoppes efter, at minedriften er gået i gang, og der er brugt flere milliarder kroner, så er jeg bange for, at de vil kræve erstatning.

Spørgsmål til Panama papirerne

Der var også spørgsmål fra koalitionen bag Naalakkersuisut til Randi Vestergaard Evaldsen. Justus Hansen fra Demokraterne ville høre, om Naalakkersuisut havde undersøgt, om der skulle optræde grønlændere i de såkaldte Panama-papirer.

Læs også 600 islandske navne i skattely

Her svarede Randi Vestergaard Evaldsen, at de havde kontaktet de danske myndigheder for at undersøge, om grønlændere gennem advokatfirmaet i Panama også har oprettet offshore-selskaber for at undgå at betale skat. Et svar som ifølge Justus Hansen ikke helt var tilfredsstilende - men:

- Jeg tror, at jeg tager det internt, hun er jo trods alt min naalakkersuisoq. Men jeg føler virkelig, at man fra Naalakkersuisuts side burde være mere opmærksom på det her, da det kan dreje sig om mange millioner i tabte skatteindtægter, sagde Justus Hansen fra Demokraterne. 

Læs også Islands statsminister: Jeg har ikke trukket mig