URAN & VIDEO Bredt dansk flertal for uran-love

Alle danske partier på nær Enhedslisten støtter lovforslagene om Grønlands salg af uran til udlandet. Det sker i respekt for selvstyreloven, selv om flere støtte-partier principielt er imod uran-udvinding.
Foto © : Anders Hviid/ft.dk/KNR
20. april 2016 10:32

Grønlands selvbestemmelse vægter højere end holdningen om, hvorvidt det er rigtigt eller forkert at udvinde uran.

Sådan lød konklusionen fra et flertal på Christiansborg, da Folketinget sent tirsdag aften debatterede de såkaldte uran-love for Grønland.

Lovforslagene skal være med til at sætte rammerne for kontrollen af uranudvidingen i Grønland og sikkerheden ved eksporten af uran. Derudover giver den ene lov Danmark ret til at bestemme, hvem Grønland må eksportere det radioaktive materiale til.

Læs også Advokatrådet: Uranlovforslag på kant med grundloven

Læs også Politimester er bekymret over uran-forslag

Og lovforslagene bliver støttet af et bredt flertal i Folketinget. Også partier, der ellers principielt er imod udvinding af uran, blandt andre Alternativet. Det sker i respekt for Grønlands selvstyre-ordning.

- Vi er absolut ikke glade for, at vi i det danske kongerige bliver uran-eksportør, eller at vi udvinder uran i Grønland i det hele taget (...). Men når alt det er sagt, er vi også af den holdning, at vi skal respektere Grønlands selvstyre og demokratiske processer, hvad enten vi er på linje med de beslutninger, der bliver taget eller ej, lød det fra partiets grønlandsordfører, Nikolaj Amstrup.

Se Folketingets førstebehandling lovforslaget (L155) om kontrol med og fredelig udnyttelse af nukleart materiale fra Grønland her:

 

Liberal Alliance, De Konservative og Dansk Folkeparti støtter på nuværende tidspunkt også lovforslagene.

Hos De Konservative mener man, at verden i dag stadig har brug for atomkraft som energikilde, som uran kan være et bidrag til. Partiet ønsker dog at høre nærmere til holdningen i Inatsisartut for at være sikre på, at lovene holder sig inden for selvstyrelovens rammer, pointerede Rasmus Jarlow fra De Konservative.

Også Dansk Folkeparti bakker lige nu op om forslagene, men ønsker at se VVM-redegørelsen om Kuannersuit-projektet, før partiet giver sin endelige støtte til sagen.

- Støtten fra DF til forslaget er dog ikke en endelig støtte til minedrift af radioaktivt materiale i Grønland, sagde Jeppe Jakobsen fra DF.
De Radikale Venstre og SF støtter forslagene i respekt for Grønlands ret til selv at bestemme over undergrunden, men understreger, at partierne er bekymrede for udsigten og opfordrede til, at der bliver afholdt en folkeafstemning i Grønland om sagen.

Læs også Demokraterne: Ingen folkeafstemning om uran

- SF er meget skeptisk over for en mulig uran-drift, men anerkender grønlændernes ret til at beslutte det (...). SF vil ikke blande sig i Grønlands interne forhold, men vi vil dog også sige, at det er en meget problematisk situation, selvstyret har bragt sig i med et meget snævert flertal om så vidtgående forhold, sagde SF's grønlandsordfører Karsten Hønge.

Også tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard - i dag De Radikales grønlandsordfører - var skeptisk:

- Hvis jeg var investor, ville jeg kigge meget nøje efter, for det er jo noget, der deler det grønlandske samfund, og så kunne man jo håbe, at man kunne finde en lidt større enighed blandt de grønlandske politikere. Men igen er det noget, som Grønland selv må tage vare på, lød det.
Kun Enhedslisten fastholder som eneste danske parti, at Danmark bør sætte en stopper for uran-eventyret.

Ifølge partiet fordi det internationale uran-markedet er fyldt med sorte markeder, hvor uran bliver solgt til våbenproduktion. Og den risiko kan rigsfællesskabet samlet set ikke løbe, lød det fra partiets grønlandsordfører Christian Juul.

Se Folketingets førstebehandling lovforslaget (L158) om kontrol med eksport af produkter med dobbelt anvendelse fra Grønland her: