Pituffik: RAL-udskiftning forsinker byggeri til 150 millioner kroner

Det danske entreprenørfirma Adserballe og Knudsen Greenland må lægge en cirka 150 mio. kroner dyr ombygning af en tre-etagers ejendom på Thule-basen i Grønland på is til næste sommer, skriver Licitationen – Byggeriets Dagblad.
06. juli 2017 13:56

Det skyldes, at det amerikanske forsvarsministerium med kort varsel har valgt en anden skibstransportør til at fragte byggematerialer fra Danmark til Thule-basen i Nordgrønland

Bevillingerne til det nye rederi og de ekstra udgifter har man ikke kunnet få igennem i tide, så skibet kunne nå til Thule-basen fra Danmark indenfor det tidsrum, hvor det er muligt at besejle basen.

– Vi er skam fortsat på kontrakt med Thule Basen og det amerikanske forsvarsministerium. Det betyder for os, at projektet er udsat, fordi vi ikke kan nå at få materialer herop i år. Det vindue, der er vejrmæssigt muligt at sejle herop i, kunne man ikke nå, fordi ekstrabevillingen ikke kunne nå igennem i tide, siger direktør Niels Laursen fra Adserballe & Knudsen Greenland til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

LÆS OGSÅ Ingen RAL-tårer over mistet servicekontrakt

Han har ikke noget bud på, hvad forsinkelsen kommer til at koste.

Ifølge USA’s ambassade i København er det helt efter bogen, og sker fordi der hidtil ikke har været amerikansk interesse for at befragte Grønland.

Men det er der nu, og derfor er det ikke længere det grønlandske rederi Royal Arctic Line, der skal sejle materialer op til basen.

– Historisk set er det dog kun danske firmaer, der har budt ind på skibstransporten til Thule Air Base - på grund af den fjerntliggende destination. Men nu har et amerikansk firma altså udtrykt interesse for at byde ind på skibstransporterne og har fået opgaven baseret på de udbudsbetingelser, der har været sat for at løse opgaven, siger chefen for Public Affairs ved USA’s ambassade, Daniel J. Ernst, til Licitationen.