RAL udnyttede chance til at afbestille problemskibe

Da Royal Arctic Line sidste år annullerede købet af to bygdeskibe, skyldes det bekymringer om, hvorvidt skibene overhovedet kunne bruges til servicering af bygderne, forklarer selskabets direktør.
Foto © : Remontowa
Skrevet af Thomas Munk Veirum
27. januar 2017 14:27

Selv om de var specialdesignede til bygdesejlads, har Royal Arctic Line måtte erkende, at der ganske enkelt ikke er plads til, at deres nye skibe kan anløbe havnene i flere bygder.

Det kom dog ikke som noget chok for Royal Artic Line, da dét netop var begrundelsen for at annullere købet af to bygdeskibe af samme størrelse sidste år.

- Ja, for at sige det som det er - aflysningen af de to skibe var primært drevet af bekymringen om, hvorvidt skibene ville egne sig til formålet, lyder det fra direktør i Royal Arctic Line, Verner Hammeken.

Det er første gang at Hammeken kommer med en forklaring på afbestillingen af de to bygdeskibe – en historie som blev offentlig i juni 2016, da mediet Maritime Danmark ved hjælp af anonyme kilder kunne fortælle, at Royal Arctic Line havde droppet to skibe fra det polske værft Remontowa Shipbuilding.

Bygdeskibe er for store til bygdesejlads

Oprindeligt bestilte Royal Arctic Line fire bygdeskibe hos værftet i 2013 til levering i 2015. Skibene blev dog forsinkede, og det viste sig at være held i uheld for det selvstyreejede rederi.

Tidligere på måneden kunne KNR nemlig fortælle om problemer med to af de nu leverede bygdeskibe – Minik og Ivalo Arctica. Eksempelvis havde Minik Arctica brugt to døgn på at losse lasten til Kangaamiut, hvorimod selskabets gamle skibe normalt brugte fire timer.

De nye bygdeskibe er større end de gamle og kan derfor ikke anløbe flere havne ved lavvande.

Problemet var kendt, da Royal Arctic Line bestilte skibene, men problemet viste sig langt større i praksis. Problemerne er således grunden til, at Royal Arctic Line valgte at annullere købet af to ud af fire bygdeskibe sidste år:

- Da vi fik muligheden for at cancellere dem på grund af den langsommelige proces, der lå i bygningen af dem, så gjorde vi det, siger Verner Hammeken.

RAL satser på mere simple skibe

Royal Arctic Line går nu i gang med at bestille nye bygdeskibe og for at undgå en gentagelse af misæren satser Royal Artic Line på mere simple skibe:

- Behovet for især fiskeeksportørerne oppe ved Upernavik og Ummannaq er skibe, som kan gå hurtigt ind og tage nogle paller ud, så frysehusene kan holdes tomme, siger direktøren og fortsætter:

- Derfor har vi valgt kendte principper i designet af de nye skibe, der kommer som afløsning for dem, som vi har afbestilt, siger Verner Hammeken.

De nye bygdeskibe forventes leveret i 2019 men allerede i medio februar får Royal Arctic Line leveret et andet nyt skib.

Det drejer som om containerskibet Malik Arctica, som er det sidste af de tre skibe, som Royal Arctic Line har købt hos polske Remontowa.