Pengene er fundet: Ufrivilligt barnløse par får hjælpepakke på tre millioner

Først var hjælpen på vej. Så var pengene forsvundet, men nu er der så fundet nye. Naalakkersuisut har afsat tre millioner kroner i år til reagensglasbehandling i Danmark.
Hjælpen er på vej. I hvert fald i år. En hjælpepakke på tre millioner kroner er på vej til ufrivilligt barnløse par i år, meddeler naalakkersuisoq for sundhed Agathe Fontain. Foto © : KNR / Johansinnguaq Olsen
Skrevet af Birgitte Kjeldsen
05. april 2024 16:22

Siden januar har der været stor usikkerhed for de ellers håbefulde par, der var blevet lovet hjælp til at få børn gennem såkaldt IVF- eller ICSI-behandling - også kaldet reagensglasbehandling.

For selvom der i august sidste år blev fremlagt planer om at afsætte 8,7 millioner kroner på finansloven til at hjælpe ufrivilligt barnløse, så blev de penge sløjfet under stor forvirring til sidst i finanslovsforhandlingerne sidste år.

Men nu ser det altså ud til, at pengene er fundet, og at ufrivilligt barnløse par igen får mulighed for at få tilbudt IVF- eller ICSI-behandling i Danmark. I hvert fald i 2024.

En hjælpepakke i år på tre millioner kroner til reagensglasbehandling i er det, som naalakkersuisut i første omgang nu har afsat. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Fontain (IA).

Hvad er IVF og ICSI-behandlinger?

IVF kaldes på dansk også reagensglasbehandling eller reagensglasbefrugtning.

ICSI anvendes, når sædkvaliteten er svært nedsat, eller hvis der har været meget få befrugtede æg i en tidligere behandling med almindelig IVF. Ved ICSI indsprøjtes en enkelt udvalgt sædcelle i hvert af de udtagne æg.

Derudover skriver hun, at hvis behovet for behandling viser sig at være større, er der mulighed for at sætte yderligere 5,7 millioner kroner af i år.

Og lægger man de to tal sammen, giver det de 8,7 millioner kroner, som også var det, der oprindeligt blev lovet i august sidste år.

Hjælpen tilbydes til de par, der har været samboende i over et år og ikke har fælles børn. Derudover fremgår det af pressemeddelelsen, at behandlingen kan tilbydes indtil  kvinden fylder 40 år, "hvis kvinden var 38 år eller yngre på henvisningstidspunkt for udredning for ufrivillig barnløshed."

Der tilbydes op til tre behandlingsforsøg i Danmark. 

De forsvundne penge

Hvor pengene præcist er blevet fundet henne, fremgår ikke af pressemeddelelsen. 

Der står heller ikke, om der også er penge at hente næste år og fremadrettet.

- Sundhedsvæsenet vil igangsætte behandlingstilbuddet nu og efterfølgende lave en evaluering efter seks måneder, således at der kan laves et mere præcist estimat af behovet for denne behandling fremadrettet. Jeg ser nemlig gerne, at vi kan gøre reagensglasbehandling til et permanent tilbud med en fast bevilling i finansloven for 2025, meddeler Agathe Fontain. 

KNR forsøger at få uddybende svar fra naalakkersuisut om hjælpen til ufrivilligt barnløse par.