Arktisk Basisuddannelse åbner søndag

De første 22 elever begynder på Arktisk Basisuddannelse søndag den 5. maj.
Eleverne modtager undervisning fra grønlandske instruktører ved Redningsberedskabet og Politiet. Foto © : Arktisk Kommando
Skrevet af Sebastian Trosborg
05. maj 2024 15:46

Søndag den 5. maj slår Arktisk Basisuddannelse dørene op for de første 22 elever, der bliver indkvarteret i nyrenoverede lokaler i Kangerlussuaq, hvor undervisningen foregår.

Uddannelsen indledes med et basismodul rettet mod forsvars- og beredskabsopgaver og afsluttes med et indsættelsesmodul med fokus på samarbejde og udvikling af personlige kompetencer.

Eleverne skal desuden igennem to moduler i grundlæggende brandindsættelse og reservebetjentsvirke, som Redningsberedskabet og Grønlands Politi står for. 

Det skriver det danske Forsvarsministerium i en pressemeddelelse. 

- Arktisk Basisuddannelse får en vigtig rolle i uddannelsen af unge i Grønland til beredskabs- og redningsopgaver. Samtidig giver uddannelsen de unge vigtige kompetencer, der kan bruges i Forsvaret efter endt uddannelse, siger den danske forsvarsminister, Troels Lund Poulsen.

- Det glæder mig derfor som forsvarsminister, at så mange har søgt uddannelsen, og at det første hold er klar til at kaste sig over udfordringerne i Kangerlussuaq”, fortæller forsvarsministeren. 

Hvad er Arktisk Basisuddannelse?

  • Uddannelse med fokus på beredskab og militære færdigheder.
  • Uddannelsen er finansieret af Forsvarsministeriet i Danmark med 50 millioner kroner.
  • Den varer et halvt år og foregår i Kangerlussuaq. Under det sidste forløb skal de studerende på ophold i Søværnet i Danmark.
  • De studerende får løn, kost og logi under uddannelsen, som er betalt af Forsvarsministeriet.
  • For at blive optaget på uddannelsen skal de studerende igennem en intelligensprøve, som er tilpasset grønlandsk sprog og kultur. Derefter bliver der foretaget en individuel vurdering, ligesom det kræver en godkendt helbredsundersøgelse.
  • Uddannelsen er adgangsgivende til optagelsesprøver til politiuddannelsen og Forsvaret.

Kilde: Arktisk Kommando

Arktisk Basisuddannelse er for unge bosiddende i Grønland og er rettet mod beredskabsmæssige opgaver i Grønland. Uddannelsen vil samtidig give den enkelte forudsætning og mulighed for at kunne videreuddanne sig i Forsvaret.

- Åbningen af Arktisk Basisuddannelsen er en positiv begivenhed, som først og fremmest markerer opstarten af en uddannelse, der vil give unge i Grønland kompetencer til at tage ansvar for beredskabet i vores land, siger naalakkersuisoq for selvstændighed og udenrigsanliggende, Vivian Motzfeldt.

- Søgningen fra vores unge er så stor, at vi allerede er enige med forsvarsministeren om, at vi skal udvide uddannelsen til næste år. Samtidig er oprettelsen også et udtryk for, at vi arbejder for, at den grønlandske befolkning i højere grad fremover skal deltage i suverænitetshåndhævelsen af vores land. Det er helt i tråd med vores nyligt udgivne strategi på det udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske område”, oplyser Vivian Motzfeldt.