Efter kampforvirring om fertilitetshjælp vil naalakkersuisoq ”gøre noget”

Ni millioner kroner var øremærket i finansloven. Men så forsvandt de pludselig igen – og ingen ved tilsyneladende hvorfor.
Naalakkersuisoq Erik Jensen (S) var manden, der skrev under på det notat, der fjernede fertilitetsbehandlingen fra finansloven. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen

Der skal arbejdes på at finde penge igen til de ufrivilligt barnløse. Og det skal gøres så hurtigt som muligt.

Det siger naalakkersuisoq for finanser Erik Jensen (Siumut) efter et mildest talt temmelig forvirrende forløb om ni millioner kroner.

De ni millioner kroner var afsat på finanslovsforslaget til fertilitetsbehandling i år, men pludselig forsvandt de fra det igen.

- Vi prøver at gøre det så hurtigt som muligt. Vi vil gerne sikre at dem, der vil være forældre, ikke får en anstrengende ventetid. Det er dog svært at sætte en dato, siger Erik Jensen til KNR.

Så en håndsrækning kan altså være på vej til de par, der havde sat næsten op efter at få hjælp i år.

Og så var pengene pludselig væk

Det er det gode nye. Det dårlige er, at ingen vil tage ansvaret for, at de ni millioner, der var øremærket, pludselig var væk.

Alle partier i Inatsisartut var ellers blevet enige om, at det skulle være muligt for ufrivilligt barnløse at rejse til Danmark og få de såkaldte IVF- og ICSI-behandlinger på sundhedsvæsenets regning fra i år.

Alle udgifter til rejse, ophold, undersøgelse og behandling skulle betales af sundhedsvæsenet – og det var det, de ni millioner skulle bruges på. Daværende naalakkersuisoq for finanser Naaja Nathanielsen (IA) præsenterede stolt planerne i august.

Så springer vi til december.

I midten af måneden spurgte Demokraatits sundhedsordfører Bjørk Lange Olsen naalakkersuisoq for sundhed Agathe Fontain (IA) til fertilitetsbehandlingen. Han ville gerne vide, hvad aldersgrænsen ville blive for behandlingen.

Hvad er IVF og ICSI-behandlinger?

IVF kaldes på dansk også reagensglasbehandling eller reagensglasbefrugtning.

ICSI anvendes, når sædkvaliteten er svært nedsat, eller hvis der har været meget få befrugtede æg i en tidligere behandling med almindelig IVF. Ved ICSI indsprøjtes en enkelt udvalgt sædcelle i hvert af de udtagne æg.

Her fik han at vide i en sidebemærkning, at pengene var blevet fjernet igen under et ændringsforslag i Inatsisartut, hvor politikerne sidstebehandlede finansloven. Samtidig skrev hun, at det var Erik Jensens ansvarsområde, da det var sket under finanslovsforhandlingerne. 

Intet var meldt ud - hverken til partier eller befolkningen. 

Naalakkersuisoq Erik Jensen var manden, der skrev under på ændringsforslaget – altså det notat, der fjernede fertilitetsbehandlingen fra finansloven.

Skyder skylden på Agathe Fontain

Alligevel skyder han ansvaret over på Agathe Fontain, der er naalakkersuisoq for sundhed, og Inatsisartut.

- Naalakkersuisoq for sundhed fører forhandlingerne om sundhed i dialog med partierne. Det er rigtigt, at Inatsisartut i foråret besluttede at sikre penge og muligheder for de ufrivilligt barnløse, siger Erik Jensen.

- Derefter var de penge med, da finansloven blev førstebehandlet. Men derefter begyndte partierne også at forhandle om, hvordan man skal prioritere i forhold til sundhed. Derfor blev Inatsisartuts egen beslutning, deres prioritering, fremlagt. Den skal vi fra Naalakkersuisut arbejde ud fra, siger han og fortsætter:

- Men selvom vores arbejdsgivere, Inatsisartut, har taget den beslutning, så har Naalakkersuisut påbegyndt et initiativ ud fra det, der tidligere blev besluttet. Så vi er godt i gang med at få en udredning, hvor vi skal finde de penge, og vi er ved at starte på at arbejde for at sikre, at pengene kommer med.

Der er altså umiddelbart ingen, der vil tage ansvar for det forsvindingsnummer, der for en stund gør det usikkert, hvorvidt der kommer en ekstra hjælpende hånd til landets barnløse eller ej. 

Og ingen der rigtigt kan forklare, hvordan pengene er forsvundet. Så der er kun tilbage at håbe, at Erik Jensens nye løfte bliver til virkelighed, og nogen trækker pengene op af en anden hat. 

KNR har forsøgt at få en kommentar fra Departementet for Sundhed. Herfra vender de pilen mod Erik Jensen, "da spørgsmålet vedrører behandlingen og vedtagelse af finansloven".