Naalakkersuisut misforstår hensyn til rensdyr

Det er misforstået, når Naalakkersuisut vil begrænse jagten på rensdyr i forhold til forsigtighedsprincippet, fremgår det af Naturinstituttets høringssvar.
Der er ikke lavet optællinger af rensdyr de senere år, og derfor vil det umiddelbart være risikabelt at sænke fangsttrykket, vurderer Naturinstituttet.
02. juli 2016 14:15

Fritidsjægerne i Nuuk må finde sig i, at de kun må skyde fem dyr og ikke frit må bestemme, hvor de går på jagt, men skal vælge om de vil søge tilladelse til at jage nordenfjords eller søndenfjords.

Det er i hvert fald oplægget fra naalakkersuisoq for fangst Nikolaj Jeremiassen, der henviser til forsigtighedsprincippet, som begrundelse for stramningen af jagten.

Det handler om fødegrundlag

Naalakkersuisut har dog godt og grundigt misforstået forsigtighedsprincippet, når det kommer til jagt på rensdyr. Det fremgår af et høringssvar fra Grønlands Naturinstitut, som forklarer, at den reduktion der er sket i bestanden af rensdyr omkring Nuuk var ønskelig, og at det slet ikke er dyrenes antal, der er i fokus her.

- For rensdyrs vedkommende er forsigtighedsprincippet bedst anvendt i forhold til fødegrundlaget og ikke til antal dyr, står der i høringssvaret.

Læs også WWF: Skyd flere rensdyr

Læs også Kritik af tildeling af rensdyrkvoter

Læs også KNAPK: God mening og begrænse rensdyrkvoter

Jagtzoner

Foto © : Naalakkersuisut

Herefter forklarer biologerne, at man ved at beskytte vegetationen mod overgræsning sikrer en god kropskondition og en øget kalveproduktion.

Faktisk går Naturinstituttet så langt som til decideret at anbefale at jagttrykket øges for jagtzonen Ameralik.

Begræns vinterjagten

Til gengæld foreslår den uafhængige rådgivning også, at vinterjagten i Vestgrønland fra Nuussuaq halvøen og ned til Neria-regionen i syd skal begrænses til en kortere periode og til kun at være på tyrer, da jagt i denne periode forstyrrer drægtige hunner og hunner med førsteårs kalve.

Jagten på rensdyr starter den 1. august.

Læs også Naturinstituttets høringssvar