KNAPK: God mening og begrænse rensdyrkvoter

Det giver god mening at begrænse fritidsjægerne i Nuukområdet til bestemte jagtområder og kvoter på fem rensdyr, siger KNAPK
Der er høring om kvoterne til fritidsfangerne skal begrænses Foto © : Edvard Tobiassen
Skrevet af Jaaku Lyberth
08. juni 2016 18:08

Departmentet for fiskeri, fangst og landbrug oplyser, at der i år er tildelt rensdyrlicenser til 1053 fritidsjægere i Nuuk og tilføjer at rensdyrene i regionerne Akia-Maniitsoq og Ameralik bliver færre.

- Så det giver umiddelbart god mening at begrænse fritidsjægerne til at fange 5 rensdyr, siger Bjarne Ababse Lyberth konsulent i KNAPK, som kæmper for erhvervsfangernes rettigheder.

Læs også husk-fritidsjagtbevis-skal-v%C3%A6re-betalt-inden-1-maj

For erhvervsfangerne bliver der dog ikke lavet nogen begrænsninger, hverken i forhold til jagtområder eller antal.

For KNAPK er det ydermere en bonus, at fritidsfangere bliver holdt i kortere snor. Det skaber nemlig bedre mulighed for at sælge kødet, da flere fritidsfangere oplever direkte konkurrence fra fritidsjægerne.

Læs også ia-private-akt%C3%B8rer-kan-drive-br%C3%A6ttet

- Når vores medlemmer i KNAPK observerer fritidsfangerne sælge deres fangst af rensdyr så er der jo fritidsfangere der fanger rensdyr end det de har behov for, siger konsulent i KNAPK Bjarne Ababse Lyberth

Begrundelsen for at indskrænke fritidsjægernes jagt er dog, at der angiveligt er blevet færre rensdyr. Den seneste optælling af rensdyr ligger dog tilbage i år 2010.

Derfor mener KNAPK også, at det er på tide med en ny optælling.

- Det er tankevækkende at et så vigtigt art for samfundet som rensdyret er for Grønland at der ikke afsættes ressourcer til en  videnskabelig grundlag for en rådgivning for kvoter,  siger Bjarne Ababse Lyberth rådgiver i KNAPK.