Fontain vil have fejl i sundhedsvæsenet registreret

Naalakkersuisut vil se på registreringen af utilsigtede hændelser i sundhedsvæsenet. Men ny lovgivning på området er der ikke planer om, lyder det fra naalakkersuisoq Agathe Fontain.
Foto © : KNR
16. marts 2017 11:01

Når der sker fejl i sundhedsvæsnet, så bliver det skrevet i patientjournalen, men her i landet fører vi ikke nogen overordnet statistik med over, hvor mange fejl der sker og hvorfor de sker.

Årsagen er simpel, det er ikke lovpligtigt at registrere disse såkaldte utilsigtede hændelser.

Problemet er, at vi ikke lærer af fejlene, når vi ikke kender dem, men der er nye tiltag på vej, lover naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Fontain. 

LÆS OGSÅ Agathe tilbageviser kritik

I Danmark glæder patientforeningen sig over, at de utilsigtede hændelser bliver registreret, så sundhedsvæsnet kan se, hvor de fejler og rettte op på det. Fordelen er, at andre patienter måske kan slippe for at fejlen også går udover dem.

Naalakkersuisoq for Sundhed Agathe Fontain slår dog fast, at hun ikke har nogen planer om at indføre en pligt til rapportering af fejl i sundhedsvæsenet. For hende er det ikke vigtigt at have en database, der giver et overordnet billede af, hvor og hvorfor fejlene sker. 

Kun i enkelte afdelinger

Hun mener dog at de enkelte afdelinger skal til at registrere utilsigtede hændelser. 

- I tilfælde, hvor der begås fejl i forskellige afdelinger, vil vi indføre registreringer, med henblik på at forebygge, at fejlene bliver gentaget, siger Agathe Fontain.

LÆS OGSÅ Sundhedsvæsenet laver ikke fejlstatistikker til læring

Hun ønsker dog ikke at gå nærmere i detaljer om de nye tiltag, men fortæller, at papirarbejdet er begyndt og målet er, at den nye ordning bliver indført næste år.

Selvom der ikke er planer om at registrere fejlene i en database, så lover naalakkersuisoq for sundhed, at antallet af utilsigtede hændelser i fremtiden vil blive opgjort i interne dokumenter, som sundhedsvæsnet vil bruge til læring. 

  - Vi vil få et talmateriale til rådighed, når hver enkelte afdelinger begynder at registrere, slutter Agathe Fontain.

Sundhedsvæsnet gør opmærksom på at utilsigtede hændelser i dag indgår i nogle af sygehusets interne dokumenter. De ønsker dog ikke at give KNR aktindsigt i disse.