Lærerpar siger op og flytter hjem: Vidste vi, der var skimmel på skolen, var vi aldrig kommet

Camilla og Simon Rud Nyholm-Søndertoft har begge sagt deres job op på skimmelramte Atuarfik Kilaaseeraq. Kommunen har vendt det blinde øje til et årelangt problem, mener de.
Camilla og Simon Rud Nyholm-Søndertoft er meget kede af at skulle sige farvel til Maniitsoq. De har dog været nødsaget til at tænke på deres eget helbred, fortæller de.
Skrevet af Teitur Larsen
21. oktober 2023 11:21

Familien Rud Nyholm-Søndertofts flyttekasser er lige nu på vej tilbage til Danmark. Forældrene Camilla og Simon har nemlig begge sagt deres jobs på Atuarfik Kilaaseeraq i Maniitsoq op.

- Vi rejser hjem, fordi det er usundt at være på skolen, siger Camilla Rud Nyholm-Søndertoft.

Hun underviser til daglig udskolingseleverne på Atuarfik Kilaaseeraq i dansk og engelsk.

- Det er tydeligt at mærke forskel på, når jeg har været på arbejde, og når jeg ikke er på arbejde, siger hun og fortsætter:

- Jeg får udslæt og hovedpine. Jeg er hyppigere syg, end jeg plejer.

Hendes mand, Simon Rud Nyholm-Søndertoft, har indtil maj også arbejdet som lærer på skolen. Lige nu arbejder han som konsulent i MISI i Qeqqata Kommunia.

- Det var forfærdeligt at være i skolens lokaler. Jeg var til læge for at få tjekket mine lunger, fordi jeg ikke kunne trække vejret ordentligt, når jeg var på arbejde, siger Simon Rud Nyholm-Søndertoft.

Sammen tager de deres to børn på henholdsvis to og fem år med til Danmark. Men hvor de skal bo eller arbejde, ved de endnu ikke.

- Vi sagde vores jobs op uden at have et sted at bo i Danmark, siger Simon Rud Nyholm-Søndertoft.

Sagen kort:

  • I januar 2022 finder et rengøringsfirma første gang skimmelsvamp i nogle af skolens lokaler. Alle elever og lærere rykkes rundt og undervises i byens forsamlingshus, musikskole og andre lokaler i byen.
  • I september 2022 kræver flere forældre, lærere og elever, at Qeqqata Kommunia bygger en ny skole, der skal finansieres af fondspenge.
  • I december 2022 stemmer kommunalbestyrelsen nej til at bygge en ny skole. I stedet vil kommunen totalrenovere skolen for 71 millioner kroner. Renoveringen forventes færdig i 2026.
  • I sommeren 2023 hyrer kommunen et firma til at sanere og rengøre skolen. Derudover installerer kommunen ventilationsanlæg i klasseværelserne. Kommunen vurderer, at forholdene på skolen er gode nok til at fortsætte undervisningen.
  • I august 2023 starter et nyt skoleår, og kommunen vurderer, at de fleste af skolens lokaler er sikre. Derfor rykker størstedelen af eleverne tilbage til skolebygningen i skoleåret 2023-2024.
  • I august 2023 undervises 1. og 2. klasse stadig udenfor skolebygningen, da nogle lokaler ikke er vurderet til at være sikre. Skolepasningen og fritidsklubben er også udenfor skolens bygning.
  • I det nye skoleår oplever lærere og elever fortsat ubehag på skolen.
  • I september 2023 meddeler skoleleder Mina Maria Andersen til lærerne, at der igen er fundet skimmelsvamp i skolebygningen. Denne gang i en del af skolens ydre facader.
  • I oktober 2023 begynder skolens ledelse og Qeqqata Kommunia at lede efter midlertidige lokaler, der kan fungere som skole indtil renoveringen er færdig.

Familien er langt fra de eneste, der har været påvirket af Atuarfik Kilaaseeraqs dårlige tilstand.

KNR har tidligere fortalt om en mor, der ikke tør at sende sin datter i skole. Vi har også fortalt om, hvordan flere lærere siger deres stilling op, fordi de ikke kan holde ud at færdes på skolen.

For sidste år fandt kommunen skimmelsvamp i flere af skolens lokaler. Derfor har kommunen saneret og rengjort skolen i sommers og vurderet den undervisningsklar til skoleåret 2023/2024.

Men i september meddelte skoleleder Mina Maria Andersen ud til sine medarbejdere, at der igen er fundet skimmelsvamp på skolen. Så nu er kommunen i gang med at finde midlertidige lokaler, hvor alle skolens cirka 360 elever og 50 ansatte kan flytte ind indtil sommeren 2024, hvor et større renoveringsarbejde af skolen går i gang.

Hvor, hvornår og hvordan elever og lærere skal flytte vides ikke.

Tre år blev til 16 måneder

Da Camilla og Simon Rud Nyholm-Søndertoft i juli 2022 opsagde deres lejlighed, solgte deres biler og tog deres børn med til Maniitsoq, faldt de hurtigt pladask for Grønland.

- Vi elsker at være her. Vi elsker naturen, menneskerne og vores børn elsker at være her, forklarer Camilla Rud Nyholm-Søndertoft.

Eleverne og kollegaerne er der heller intet i vejen med. Det er kun de dårlige arbejdsforhold, der hiver dem hjem.

Camilla og Simon Rud Nyholm-Søndertoft har to børn sammen på to og fem år. Hele familien har været glade for at bo i Maniitsoq.

- Jeg knuselsker mine elever. Det gør jeg virkelig. Det skærer i mit hjerte, at jeg skal forlade dem. Men jeg bliver nødt til at være egoistisk og tænke på min sundhed, siger Camilla Rud Nyholm-Søndertoft.

Planen var også at blive i Maniitsoq i mindst tre år. Det er i stedet blevet til 16 måneder.

- Vi fik ikke at vide, at der var skimmelsvamp på skolen, inden vi tog herop. Havde vi vidst det, så var vi nok ikke flyttet til Maniitsoq, siger Camilla Rud Nyholm-Søndertoft.

Men ifølge en rapport fra rengøringsfirmaet R&T fandt firmaet allerede skimmelsvamp på skolen tilbage i januar 2022. Altså seks måneder inden Camilla og Simon Rud Nyholm-Søndertoft flyttede til Maniitsoq.

- Jeg synes, det er så relevant en information, at det skulle kommunen have informeret os om. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at der ville være så dårlige arbejdsforhold, siger Simon Rud Nyholm-Søndertoft.

Kommunen svigter borgerne

Formand for Lærernes Fagforening i Grønland, IMAK, Elna Heilmann forklarer, at fagforeningen flere gange har rettet henvendelse til Qeqqata Kommunia om de dårlige arbejdsforhold på Atuarfik Kilaaseeraq. Men ifølge Elna Heilmann har kommunen blot meddelt dem, at de har handlet og ikke agter at gøre mere ved dén sag.

- Lærerne føler sig ikke værdsat af deres arbejdsgiver. De bliver ikke hørt, siger Elna Heilmann til KNR.

Hun forklarer, at flere af skolens lærere har henvendt sig til fagforeningen, fordi de har fået stress som følge af skolens dårlige tilstand. Når én lærer siger op, så skal de andre løbe hurtigere.

- Nogle lærere har op til 40 lektioner om ugen. Det er virkelig, virkelig meget i forhold til nogle andre steder på kysten. På en anden skole, hvor de også har lærermangel, har de 20 til 25 lektioner om ugen, siger Elna Heilmann.

Det er ikke første gang, at Atuarfik Kilaaseeraq rammes af skimmelsvamp. Foto © : KNR/Christine Hyldal

Det er noget, som særligt Camilla Rud Nyholm-Søndertoft kan nikke genkendende til.

- Man skal forestille sig, at vi lærere alle står under et hus og forsøger at balancere det. Når en lærer falder fra, så bliver det sværere for de andre at holde huset oppe, siger hun og fortsætter:

- Simon og jeg kan bare sige, at vi ikke gider mere og tage hjem til Danmark. Men mange af lærerne på skolen kommer fra Maniitsoq, og de kunne aldrig tænke sig at forlade byen. Det er deres hjem.

De to lærere og Elna Heilmann mener ikke, at kommunen lever op til deres ansvar.

Kommunen mener, skolen er sikker

Selvom flere forældre, lærere, elever og IMAK mener, at Atuarfik Kilaaseeraq er sundhedsskadelig at opholde sig i, så har formand i skoleudvalget i Qeqqata Kommunia Evelyn Mølgaard fra Siumut ikke selv lagt mærke til noget, når hun har besøgt skolen indenfor det seneste år.

- Jeg lagde ikke selv mærke til noget specielt.

Kan man som forældre i Maniitsoq sende sine børn trygt i skole uden at være bekymret for deres helbred?

- Vores medarbejdere og teknikere laver undersøgelser, så forældrene trygt kan sende deres børn i skole. Den 22. august var der en ny undersøgelse af de skimmeramte lokaler. I den fremgår det, at der ikke er fundet skimmelsvamp i luften i de lokaler, der er undersøgt.

Så forældrene i Maniitsoq kan godt sende deres børn trygt i skole?

- Vi politikere skal sikre, at rammerne er gode, og hvis vores medarbejdere mærker noget, sørger vi med det samme for at lave undersøgelser. Ud fra de undersøgelser, kan man sende sine børn trygt i skole.

Hvem har ansvaret for, at elever og medarbejdere kan komme i skole uden at blive syge?

- Kommunalbestyrelsen er den øverst ansvarlige. Den skal sikre, at forholdene er gode. Hvad angår Atuarfik Kilaaseeraq, er der vedvarende undersøgelser og møder, der skal munde ud i en renovering af skolen.

I skal flytte eleverne og lærerne ind i midlertidige lokaler indtil renoveringen er færdig i 2026. Hvor skal eleverne og lærerne være?

- Administrationen arbejder på at finde frem til nogle løsninger. Vi håber, at vi i næste uge kan melde ud, hvilke løsninger, man har fundet, siger Evelyn Mølgaard til KNR.

Tilbage står Camilla og Simon Rud Nyholm-Søndertoft uforstående overfor kommunens indtryk af skolen. Næste skridt for dem er at finde ud af, hvor de skal bo og arbejde i Danmark.

- Vi har familie i Danmark, vi kan være hos midlertidigt, siger Camilla Rud Nyholm-Søndertoft.

Hun har sidste arbejdsdag på Atuarfik Kilaaseeraq den 31. oktober.