Kommunalvalg 2017 Kvinderne topper - mændene dominerer

Selvom kun 26 procent af kandidaterne til kommunalvalget var kvinder, endte de alligevel med at dominere top ti listen over de kandidater, der fik flest stemmer ved valget.
Nivi Olsen var blandt de seks kvindelige stemmeslugere ved valget. Foto © : Jonas Løvschall-Wedel/KNR
06. april 2017 16:37

En af dem er Kiista P. Isaksen, som endte med at få 456 personlige stemmer, og hun kunne ikke være mere begejstret på vegne af alle sine kvindelige kollegaer.

- Jeg er meget glad og stolt, og jeg vil gerne sige hjerteligt tillykke til alle kvinder, fortæller Kiista P. Isaksen, som står til at blive borgmester i Kommune Kujalleq.

Flere kvindelige stemmemagneter

På landsplan er der 81 pladser i kommunalbestyrelserne, og det betyder, at de 27 kvindelige politikerer kommer til at sidde på omkring en tredjedel af pladserne.

Selvom der kun er tale om en marginal fremgang i forhold til valget for fire år siden, er det kvinderne der i år dominerer top ti listen. Ved valget i 2013 var der kun tre kvinder blandt de kandidater, der fik flest stemmer.

I år er der dobbelt så mange kvinder på liste, og ifølge en af de kvindelige stemmeslugere er der ingen tvivl om, at et øget fokus på socialsager, børneområdet og folkeskolen har været til gavn for de kvindelige kandidater

- Det er mere kvinderne, der er dominerende på disse politiske områder, og jeg tror blandt andet, at det har været med til, at kvinderne er dominerende i grønlandsk politik lige nu, siger Nivi Olsen, som blev valgt ind i kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq med 467 personlige stemmer.

Bløde områder dominerede  

Demokraternes stemmesluger bliver bakket op af en kønsforsker fra Ilisimatusarfik, som også ser en sammenhæng mellem valgtemaerne og kvindernes gode resultat.

- Det skyldes nok, at der under de forskellige vælgermøder har været meget fokus på sociale problemer, siger Marie-Kathrine Poppel, der forsker i køn og ligestilling på Ilisimatusarfik.

Ligestillingen har det bedst i Kommuneqarfik Sermersooq, hvor kvinderne fremover er i flertal med 10 ud af 19 pladser. I Kommune Kujalleq og Qeqqata Kommunea sidder de kvindlige politiker på seks ud af 15 pladser.

Anderledes ser det ud i Qaasuitsup nord, hvor mændene fremover indtager 13 ud af 17 pladser i kommunalbestyrelsen.

Dårligst ser det ud i den nye Qaasuitsup sydkommune, hvor kun to af de 15 folkevalgte har lige cifre i personnummeret. Men det kan ifølge Poppel være en god forklaring på.

- Der hvor er traditionel kultur med fangst og fiskeri, er det hovedsaligt manden, der er på banen, og der kan man måske sige, at ligestillingen ikke helt er slået igennem, siger Marie-Kathrine Poppel, der forsker i køn og ligestilling på ilisimatusarfik.