Kongeriget genoptager møder med USA

På fjerde år er møder mellem Grønland, Danmark og USA indstillet i Joint Committee i protest over den tabte servicekontrakt på Pituffik. Men nu bløder Selvstyret og Udenrigsministeriet op.
05. november 2018 14:34

Den 7. oktober 2014 var seneste gang, embedsmænd fra Selvstyret, Udenrigsministeriet og den amerikanske statsadministration holdte møde i det fælles forum, Joint Committee.

Det skete i Washington D. C., men siden har de årlige møder i forummet være boykottet af Grønland og Danmark i protest over udfaldet af servicekontraktudbuddet på Pituffik i 2014.

LÆS OGSÅ Grønland og Danmark har aflyst møder med USA i årevis

Men nu er der opblødning på vej. I en mail til KNR oplyser Udenrigsministeriet:

- Kongeriget er blevet enig med amerikanerne om at genoptage arbejdet i Joint Committee i 2018/2019.

Det bliver bekræftet af Udenrigsdepartementet i Nuuk. Dog er der endnu ikke fundet en dato for et nyt møde i Joint Committee.

Joint Committee og Permanent Committee
 

Joint Committee blev etableret i 2004 ud fra Igaliku-aftalen. Her drøfter Grønland, Danmark og USA forskelligt samarbejde inden for blandt andet uddannelse, sundhed, forskning, miljø og kultur.


Permanent Committee blev etableret i 1991, efter USA afgav Kangerlussuaq lufthavn. Her orienterer USA om landets militære aktiviteter Grønland.

Intet nyt fra arbejdsgrupper

I 2015 besluttede Grønland, Danmark og USA at nedsætte to arbejdsgrupper, hvoraf den ene skulle drøfte nye regler for fremtidige udbud af servicekontrakten på Pituffik.

Den anden arbejdsgruppe skulle drøfte en mulig kompensation til Grønland for tabet af indtægter fra servicekontrakten.

Samtidig besluttede Kongeriget at indstille møder i både Joint Committee og det militære forum, Permanent Committee, for at sende et kritisk, diplomatisk signal til USA.

Men trods fire års forhandlinger er ingen af arbejdsgrupperne kommet med et resultat endnu. I stedet har USA flere gange afvist forslag fra Grønland og Danmark, kunne KNR dokumentere i februar i år.

LÆS OGSÅ Suka afviser urealistiske krav i Pituffik-forhandlinger

Ifølge lektor ved Forsvarsakademiet, Jon Rahbek-Clemmensen, har boykottet af møderne mest af alt været symbolske.

- Man har fået det ud af det, at man har kunnet sende et signal til Washington om, at man var utilfreds med den situation, man havde i forbindelse med servicekontrakten. Joint Committee var lidt blevet en kaffeklub, men ved at boycutte den, fik man vist amerikanerne, at vi (Grønland og Danmark, red.) tager det her ret alvorligt.

LÆS OGSÅ USA’s årsrapporter afslører 'opgradering' af basens mission

I 2017 valgt Kongeriget dog at genoptage møderne i Permanent Committee. Det skete, efter det kom frem, at USA havde opgraderet radaren på Pituffik for knap en kvart milliard kroner.

Noget, som overraskede daværende naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Suka K. Frederiksen, selv om USA havde oplyst om ”mission upgrades” i flere årsrapporter til Permanent Committee.

LÆS OGSÅ Lufthavnsinvesteringer er blevet drøftet med USA