Suka afviser urealistiske krav i Pituffik-forhandlinger

Kravene til USA i forhandlingerne om servicekontrakten på Pitffuik er realistiske, mener naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Suka K. Frederiksen – på trods af hidtidige afslag fra USA.
Rex Tillerson og Suka K. Frederiksen
Rex Tillerson og Suka K. Frederiksen Foto © : Naalakkersuisut
02. marts 2018 12:07

I sidste uge kritiserede lektor og Arktis-kender, Jon Rahbek-Clemmesen fra Forsvarsakademiet i Danmark, Rigsfællesskabets krav til USA om kriterierne for fremtidens servicekontrakt på Pituffik.

LÆS OGSÅ Danmark har stillet urealistiske krav i Pituffik-forhandlinger

Men den kritik afviste naalakkersuisoq for udenrigsanliggender og selvstændighed, Suka K. Frederiksen, i Qanorooq torsdag aften.

- Kravene fra Grønland er realistiske og hensynsfulde. Arbejdet pågår med udgangspunkt i Inatsisartuts krav, og målet er, at Grønland får så meget ud af aftalen som muligt, sagde Suka K. Frederiksen.

LÆS OGSÅ Vi arbejder videre i fortrolighed

I sidste uge fortalte KNR om de modeller, som Rigsfællesskabet ind til nu har foreslået USA i forhandlingerne, der skal sikre Grønland et større økonomisk afkast gennem kommende servicekontrakter på den amerikanske base i Nordgrønland.

Suka K. Frederiksen erkender, at der har været udfordringer i forhandlingerne, men understreger, at dialogen stadig er positiv mellem parterne.

LÆS OGSÅ Her er Pituffik-modellerne USA har afvist

- Forhandlingerne er stadig i gang, og det må siges, at det går godt, fordi vi i dialogen grundlæggende er opsøgende for muligheder. Så dørene er åbne, og vi er fortsat fortrøstningsfulde.

Hun håber i øvrigt, at forhandlingerne vil nå sin afslutning inden valget til Inatsisartut.