Pituffik: USA’s årsrapporter afslører 'opgradering' af basens mission

Årlige rapporter fra USA har siden 2014 fortalt om ’mission upgrades’ på Thule Air Base, viser en aktindsigt fra Udenrigsministeriet. Men i samme periode har Rigsfællesskabet aflyst møder med USA, hvor rapporten normalt ville blive drøftet.
20. oktober 2017 08:10

Hvert år fremsender USA en lille rapport på tre-fire sider til Grønland og Danmark med en status over forholdene på Thule Air Base, herhjemme kaldt Pituffik.

Rapporten indeholder bl. a. en oversigt over fordelingen af amerikansk og dansk/grønlandsk arbejdskraft på basen, økonomiske forhold og igangværende og kommende projekter på Pituffik.

Og i rapporterne for 2014, 2015 og 2016 oplyser USA, at der vil ske ’mission upgrades’ – altså opgraderinger af den amerikanske mission – på basen. Det fremgår af årsrapporterne, som KNR har fået via en aktindsigt fra Udenrigsministeriet i København.

Det er ikke uddybet i rapporterne, hvad opgraderingen består af eller baggrunden for den. Men ifølge den seneste rapport for 2016 kan opgraderingen forløbe frem til og med 2019.

LÆS OGSÅ Grønlandsudvalget vil have udenrigsministeren i samråd om Pituffik

Ekspert: Opgraderinger på Pituffik er vigtige forbedringer

Selv om det er uvist, hvad der gemmer sig bag formuleringen ’mission upgrades’, er der næppe tale om daglige renoveringer, vurderer forsvarsekspert Kristian Søby Kristensen fra Københavns Universitet.

- Mission upgrades vil jeg nok i den her forbindelse forstå, som man gør noget for at gøre noget bedre. Om det så er at gøre noget radikalt nyt, eller om man er i gang med en større forandring, der tager lang tid - det er svært at sige. Men jeg vil da antage, at mission upgrades handler om, hvad det faktisk er, basen laver, mere end det er nye toiletter for eksempel.

LÆS OGSÅ Pituffik-radar opgraderet for knap halv milliard kroner

I foråret kom det frem, at USA opgraderer radaren på Pituffik for knap en kvart milliard kroner.

En oplysning, som først kom bag på naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Suka K. Frederiksen. Siden erkendte hun, at Selvstyret ikke har tænkt over formuleringen i årsrapporterne, fordi fokus har været at forhandle med USA om den tabte servicekontrakt på Pituffik.

- Der står noget om, at radaren i Pituffik skal opgraderes i årsrapporterne. Så er spørgsmålet, hvordan det, at de har skrevet, skal forstås, sagde Suka K. Frederiksen i august.

Hos Udenrigsministeriet i Danmark var man dog bekendt med ’en installation på radaren’ på baggrund af netop 2016-rapporten. Efterfølgende har ministeriet oplyst - med hjælp fra Forsvarsministeriet - at der er tale om to opgraderinger: en opgradering af soft- og hardware af radaren og en opgradering, der skal beskyttelse mod naturfænomener og våben fra luften.

LÆS OGSÅ Udenrigsministeriet er orienteret om radar-installation

Møder med USA aflyst i samme periode

Men noget tyder på, at Rigsfællesskabet langt tidligere kunne være blevet klogere på sagen.

I sidste uge kunne avisen AG fortælle, at de årlige møder i de to faste fora mellem USA, Grønland og Danmark - Permanent Committee og Joint Committee – har været aflyst siden de seneste møder i 2014. Årsrapporterne om Pituffik vil normalt være en sag, der bliver drøftet i Permanent Committee.

Aflysningerne er sket på initiativ fra Grønland og Danmark og skyldes 'forhandlingssituationen med fokus på Thule servicekontrakt-sagen,' oplyser Udenrigsministeriet til KNR.

LÆS OGSÅ USA’s aktiviteter i Grønland har skabt mistillid

Til AG siger konst. departementchef i Departementet for Selvstændighed, Udenrigsanliggender og Landbrug, Jacob Isbosethsen, at det er 'sandsynligt', at Rigsfællesskabet i højere grad kunne være blevet informeret om radar-opgraderingen, hvis man havde holdt møderne som aftalt.

Dialog uden om komitéerne

Ifølge KNR's oplysninger er der dog kontakt mellem USA, Grønland og Danmark om Pituffik.

Og ifølge Kristian Søby Kristensen har USA højest sandsynligt briefet de dansk-grønlandske myndigheder om radar-opdateringen uden om de faste komitéer. Muligvis for undgå for meget omtale i offentligheden, fx via pressen.

- Jeg kan sagtens forestille mig, at der har været en fra Forsvars- eller Udenrigsministeriet i Washington, der har ringet til ambassaden (den danske ambassade i USA, red.) og sagt: 'Prøv at hør: Vi har lavet den her aftale om, at vi skal opgradere radaren. Det går vi i gang med nu, og det kommer til at betyde sådan og sådan (...) Det gør vi i øvrigt også til den grønlandske regering. Og så kalder vi det bare mission upgrades'.

Møderne i Permanent Committee bliver nu genoptaget, så snart der er blevet fundet en ledig dato, oplyser både Udenrigsdepartementet i Nuuk og Udenrigsministeriet i København.

Dog er der ingen planer om at genoptage møderne i det andet forum – Joint Committee. Årsagen hertil ønsker hverken Danmark eller Grønland at udtale sig om.