Avis: Grønland og Danmark har aflyst møder med USA i årevis

Danmark og Grønland har de seneste tre år undladt at mødes med USA i den såkaldte Permanent Committe. Det skriver AG.
13. oktober 2017 09:32

I Permanent Committe mødes repræsentanter fra de tre lande en gang årligt for at drøfte amerikanernes tilstedeværelse i Grønland - altså på Pituffik - mens Joint Committe er nedsat for at styrke bl.a. uddannelse, miljø og turisme mellem USA og rigsfællesskabet.

Men siden 2014 har Naalakkersuisut og den danske regering undladt at indkalde til møder i kommittéerne.

Det er sket, fordi der sideløbende har været forhandlinger med USA om servicekontrakten på Pituffik, oplyser departementschef i Departementet for Selvstændighed, Udenrigsanliggender og Landbrug, Jacob Isbosethsen, til AG

LÆS OGSÅ Grønland burde inddrages i Pituffik-investering

- Det er blevet besluttet fra dansk-grønlandsk side tilbage i 2015 af forhandlingsmæssige årsager ikke at indkalde til Permanent Committee, imens der forhandles om aspekter relateret til servicekontrakten på Thule. Det har været den primære og meget simple årsag dertil, siger han.

Ifølge Jacob Isbosethsen er det dog blevet besluttet at genoptage møderne i Permanent Committee, men ikke i Joint Committee.

Siden de seneste møder i kommitteen, har USA valgt at lade en fragtaftale til Pituffik overgå fra RAL til et amerikansk selskab.

Det er også kommet frem, at USA har lavet en markant opgradering af radaren på Pituffik uden videre orientering til Grønland og Danmark.

LÆS OGSÅ Pituffik-radar opgraderet for knap halv milliard kroner

LÆS OGSÅ Opgradering kan være brud på Igaliku-aftale

Sagen vækker kritik hos Enhedslisten på Christiansborg, som vil have svar på sagen fra udenrigsministeren på et samråd.

- Jeg fatter ikke regeringernes bevæggrunde. Der er stor risiko for, at regeringerne har skudt sig selv godt og grundigt i foden og mistet væsentlige muligheder for at løse fælles problemer ved at annullere samarbejdet med USA. Og så sker det endda uden at orientere baglandet, siger partiets grønlandsordfører Christian Juhl til Enhedslistens hjemmeside.

LÆS OGSÅ Grønlandsudvalget vil have udenrigsministeren i samråd om Pituffik