To kommuner positive over for lærerkrav

Qeqqata Kommunia og Kommuneqarfik Sermersooq siger til KNR, at de gerne vil prioritere kurser til lærere, så de kan blive bedre til at undervise i fremmedsprog.
14. januar 2015 18:32

 

- Jeg tror, vi deler de samme udfordringer om sprogundervisning som andre kommuner. At vi mangler kvalificerede lærere, som kan følge de samme elever og undervise dem hele vejen op, indtil de skal videre i uddannelsessystemet, siger Henrik Soloy, som er Qeqqata Kommunias øverste mand, når det handler om uddannelse, til KNR.

Længere sydpå i Kommune Kujalleq, der er den kommune med færrest uddannede lærere per elev, har de haft de dårligste resultater i folkeskolen.

Siden 2012 har der her været stor debat blandt lærerne om, hvordan billedet kan vendes, og det har været positivt, siger chef for børne- og kulturforvaltningen, Jens Korneliussen.

 

Mangler lærere fra Danmark

Det største problem for dansk- og engelskundervisningen i Kommune Kujalleq er, at det er svært at lokke danske lærere til at søge job, siger han. 

- Det er dem, der plejer at undervise i dansk og engelsk, så jeg tror, det er et spørgsmål om mangel på, hvilke lærere, der kan undervise i fremmedsprog.
 
Du tror ikke, det kan have noget at gøre med, at underviserne måske er for dårlige?

- Det kunne man godt fristes til at tro, men vi har oplevet, at det faglige niveau hos de nyuddannede lærere faktisk er ret pænt, svarer Jens Korneliussen, chef for børne- og kulturforvaltningen.

 

Lover at arbejde for mere efteruddannelse

Lærermanglen er ikke akut i den største del af landet, og her kan efteruddannelse til lærerne med kurser i dansk og engelsk være en god idé, foreslår Sivso Dorph, formand for lærernes fagforening, Imak. Og det er to af kommunerne ikke afvisende overfor.

Sivsos forslag er interessant, og vi vil se på de kurser, som udbydes indenfor fagene Dansk og Engelsk, siger Henrik Soloy fra Qeqqata Kommunia.


Hos Kommuneqarfik Sermersooq er man i øjeblikket i gang med at lægge sidste hånd på en efteruddannelsesstrategi for lærere, og direktør for børn, familie og skole, Søren Valbak, vil have dette med tankerne.

-  I den strategi vil løft på specifikke fagområder og i de bosteder hvor kompetencer skal styrkes også indgå, skriver han i en mail til KNR.

- Det er klart at alle børn skal have undervisning, der sætter dem i stand til at tage en videregående uddannelse, står der til sidst i kommunedirektørens mail.