Tema: Fiskerilov

Kim Kielsen afviser kritik af fiskeriloven: Forskerne kan sige, hvad de vil

Ifølge Kim Kielsen laver seks kritiske forskere en skræmmekampagne mod det nye forslag til en fiskerilov.
- Sådanne ytringer, som siges for at forvirre, er slet ikke på sin plads. Det vil jeg gerne slå fast, siger Kim Kielsen om kritik af fiskeriloven. Foto © : KNR/Teitur Larsen
27. januar 2024 11:26

Kritikken har været hård mod det nye fiskerilovsforslag fra både borgmestre, fiskere og forskere. 

Men under et pressemøde fredag formiddag afviser naalakkersuisoq for fangst og fiskeri, Kim Kielsen fra Siumut, kritikken.

- Forskerne kan sige, hvad de vil. Vi fiskere og fangere kommer ikke til at betale med vores erhverv, siger han. 

Det er på trods af, at seks forskere i et høringssvar til Departementet for Fangst og Fiskeri kritiserer lovforslaget, fordi det ikke fremgår, hvad lovens konsekvenser vil være for jollefiskerne.

Kritikken lyder blandt andet, at lovforslaget lægger op til såkaldte individuelle omsættelige kvoter (IOK) i det kystnære fiskeri, der på sigt kan mere end halvere antallet af kystnære fiskere.

- Lige nu lægger man op til, at det kun er de kapitalstærke og dem med adgang til god finansiering, som kan komme ind i fiskeriet, siger lektor ved Institut for Planlægning og Bæredygtighed på Aalborg Universitet, Rikke Becker Jacobsen.

Nu skal der arbejdes

Departementet for Fangst og Fiskeri har modtaget 40 høringssvar under den otte uger lange høringstid. Ifølge Kim Kielsen har han endnu ikke haft tid til at forholde sig til kritikken.

- Men efter at have skimmet dem igennem kan jeg læse, at der er nogen for, andre er imod. Vi kommer til at tage stilling til dem alle, siger han og fortsætter:

- Hvis der er nogen ændringer i lovforslaget, så må vi lave dem. Men jeg vil sige, at det som forskerne spår vil ske om ti år, er ikke sådan, vi arbejder i naalakkersuisut.

Fakta om fiskeriloven

I ikke mindre end 20 år har en ny fiskerilov været på vej.

Den, der gælder nu, er fra 1996, og der har været lavet mange tilføjelser eller ændringer siden da. 

I 2021 kom Fiskerikommissionen med en række anbefalinger til, hvordan fiskeriloven kan se ud.

Embedsmændene i Departementet for Fiskeri lavede et forslag til en ny lov. Høringsfristen sluttede onsdag 24. januar.

Både lokalpolitikere og fiskere rasede over, at de ikke kunne nå at tage stilling til lovforslaget på otte uger.

Tidsfristen for indlevering af den endelige og færdige fiskerilov er fredag den 22. marts.

Herefter skal fiskeriloven behandles i Inatsisartut i foråret.

Kim Kielsen henviser til, at forskerne bag høringssvaret forudser, at antallet af jollefiskere herhjemme kan reduceres fra 900 til under 400, hvis lovforslaget vedtages i sin nuværende form.

Og dét kan ende helt galt, ifølge samfundsforsker ved Ilisimatusarfik, Birger Poppel:

- Det kan ende i en katastrofe. Om ikke andet er det en demokratisk katastrofe, hvis man vedtager sådan en lov uden at have diskuteret det ordentligt igennem, siger han.

Ikke på sin plads

Kim Kielsen er dog slet ikke bange for, at der skal opstå en katastrofe, hvis de individuelle omsættelige kvoter vedtages. Ifølge ham er forskernes kritik en skræmmekampagne.

- Sådanne ytringer, som siges for at forvirre, er slet ikke på sin plads. Det vil jeg gerne slå fast. Det er vigtigt, at enhver fisker kan leve trygt i sit arbejde under fiskeriloven. Det er ikke vores plan i naalakkersuisut at reducere antallet af kystnære fiskere, siger han.

Ifølge samfundsforsker ved Ilisimatusarfik Birger Poppel vil fiskeriloven ikke kun få store konsekvenser for de enkelte fiskere og familier, hvis de mister deres levebrød. Loven vil få konsekvenser for hele det grønlandske samfund, forklarer han:

- Hvis disse mennesker må forlade de steder, de bor, hvor skal de så flytte hen? Er der boliger, institutionspladser og arbejde til dem? Det her kommer til at betyde større ulighed, siger Birger Poppel.

Men også dén kritik afviste Kim Kielsen fuldstændig under fredagens pressemøde:

- Der har været tale om, at loven vil reducere antallet af lokale fabrikker. Der har også været tale om, at man måske kommer til at lukke bosteder. Det er ikke vores formål med loven, siger han.

Fiskerloven bliver debatteret under forårssamlingen i Inatsisartut.