Ilulissat Kunstmuseum er i modvind hos kunstnere, men har loven på sin side

Kunstnernes sammenslutning KIMIK kritiserer, at flere kunstnere ikke er blevet informeret om, at deres værker er med i en igangværende udstilling. Men museet har i høj grad handlet efter bogen, lyder det fra forsker i kunsthistorie.
Flere kunstnere har kritiseret Ilulissat Kunstmuseum for ikke at orientere kunstnerne om, at deres værker var med på den igangværende udstilling Backbone. Foto © : Karsten Schnack/Biofoto/Ritzau Scanpix
27. april 2024 11:37

Ilulissat Kunstmuseum er i strid modvind. Det sker efter, at en gruppe kunstnere har kritiseret museet for ikke at informere kunstnerne om, at deres værker er en del af den igangværende udstilling Backbone.

Udstillingen hylder grønlandske kvindelige kunstnere og deres stemmer ved at vise kunst fra de sidste 24 år fra i alt 26 kunstnere.

Derfor er det paradoksalt, at kunstnerne ikke er blevet informeret om udstillingen, lyder det fra syv kunstnere, som KNR har talt med. Ifølge kunstnernes sammenslutning KIMIK, kan de ikke længere have tillid til Ilulissat Kunstmuseum.

Spørger man lektor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet, Malene Vest Hansen, vil kunstnere typisk blive inviteret til en fernisering eller blive informeret, når deres værker indgår i en udstilling.

Men derudover plejer kunstnere ikke at være inde over museets proces med at stable en gruppeudstilling på benene, siger hun.

- Internationalt er det helt almindeligt, at kunstnere ikke bliver rådspurgt, om deres værker må indgå i udstillinger, når de har solgt værkerne.

- Når kunstneren har solgt værket, så er det køberen, der har råderet over det, siger Malene Vest Hansen, der forsker i samtidskunst og kuratering.

En invitation ville have været konstruktivt

Alligevel påpeger Malene Vest Hansen, at det er usædvanligt, at Ilulissat Kunstmuseum ikke har inviteret kunstnerne til en fernisering. Det er ikke et eksempel, hun har hørt om før.

- Det ville have været almindeligt og mere konstruktivt at invitere kunstnerne til en reception eller åbningsarrangement, siger forskeren.

Hvad handler sagen om?

  • Syv kunstnere kritiserer over for KNR, at deres værker er en del af den igangværende udstilling Backbone på Ilulissat Kunstmuseum, uden at kunstnerne er blevet spurgt eller informeret omkring det. De opdagede det først, da udstillingen åbnede 28. marts.
  • To af kunstnerne ved ikke, hvilke værker de har med på udstillingen, da de aldrig har solgt et værk til Ilulissat Kunstmuseum.
  • Fire kunstnere har solgt værker privat til museumsleder på Ilulissat Kunstmuseum, Andreas Hoffmann, og er derfor overraskede over, at værkerne nu indgår i en udstilling på museet.
  • En af kunstnerne solgte et værk til Ilulissat Kunstmuseum for nogle år siden, som nu er en del af den igangværende udstilling, men kunstneren er ikke blevet spurgt, om hun vil være en del af temaet.
  • Kunstnernes sammenslutning KIMIK bakker op om de syv kunstneres kritik. Ifølge KIMIK har de ikke længere tillid til Ilulissat Kunstmuseum.
  • Udstillingen Backbone hylder grønlandske kvindelige kunstnere og deres stemmer ved at vise kunst fra de sidste 24 år fra i alt 26 kunstnere. Derfor går kritikken særligt på, at de kvindelige kunstnere ikke er blevet hørt, når udstillingen har fokus på deres stemmer.
  • Fire af kunstnerne har bedt om at få deres værker fjernet fra udstillingen.
  • Museumsleder ved Ilulissat Kunstmuseum Andreas Hoffmann, siger til KNR, at kunstmuseet vil arbejde på at forbedre kommunikationen til kunstnerne.
  • Museet holder fast på, at værkerne forbliver en del af udstillingen, selvom kunstnerne har bedt om at få dem fjernet.

Fælles for de kunstnere, som KNR har talt med, er, at de først fandt ud af, at de havde værker med på udstillingen, da den gik i gang 28. marts.

To af kunstnerne har aldrig solgt værker til museet og ved derfor ikke, hvilke af deres værker, der indgår i udstillingen. Fire af kunstnerne har solgt værker privat til museumsleder Andreas Hoffmann, mens én af kunstnerne har solgt et værk til museet for nogle år siden.

Både kunstnerne og KIMIK kritiserer, at museet ikke har informeret dem om udstillingen – særligt med tanke på, at udstillingen er sat sammen under et tema.

Loven på sin side

Men kigger man på lovgivningen, er der ikke noget til hindrer for, at Ilulissat Kunstmuseum viser værker, uden at kunstnerne er informeret om det. Det siger sekretariatsleder ved Billedkunstnernes Forbund i Danmark, Klaus Pedersen.

- Når man sælger et værk, så kan det blive vist offentligt. Der er ikke nogen regler, der forhindrer det, siger Klaus Pedersen, der har en baggrund som jurist.

Det gælder også, selvom flere af kunstnerne ikke har solgt værker til museet.

Kunstnere er dog beskyttet i form af ophavsretten, som sikrer, at kunstneren fortsat har nogle rettigheder over deres værker.

Men ophavsretten knytter sig til, når man kopierer et værk, siger Klaus Pedersen fortsat:

- Ophavsretten får stor betydning, når man gengiver værker i eksempelvis TV, bøger og magasiner. Men at man viser et originalt værk på et museum eller andet, kan man i og for sig godt, siger han.

Ifølge Klaus Pedersen er det heller ikke praksis, at man ved større gruppeudstillinger tager kontakt til hver enkelt kunstner – selvom han understreger, at det er fint at informere kunstnerne.