Taxachauffører har fået nok af pirattaxaer

Flere steder i landet var taxachauffører på gaden torsdag for at vise deres utilfredshed med det stigende pirattaxakørsel.
Torsdag demonsterede taxachauffører i Nuuk, Maniitsoq, Sisimiut og Ilulissat. Foto © : KNR / Johansinnguaq Olsen
26. april 2024 15:44

Taxachauffører i Nuuk, Maniitsoq, Sisimiut og Ilulissat demonstrerede torsdag mod pirattaxaer. 

Direktørerne for henholdsvis Nuuk Taxi A/S og Taxagut mener, at der bør sættes en stopper for det via lovgivning. Derfor har de afleveret et brev til borgmesteren i Kommuneqarfik Sermersooq.

- Der er kommet flere pirattaxaer i Nuuk, og det kan vi, som lever af at køre taxa, tydeligt mærke, siger Jakob Olsen, der er direktør i Taxagut.

Mange taxaer var derfor samlet udenfor kommunekontoret i Nuuk.

Og det gik højlydt til, da de markerede demonstrationen ved at dytte klokken 12.

De har nemlig fået nok af pirattaxakørsel, som er private, der tager penge for at køre folk i deres egen bil.

- Vi har jagtet dem for at sige det, som det er, og vi har anmeldt det. Vi har erfaret, at der faktisk ikke er nogen gældende lov, og det kan vi ikke leve med, siger Janus Eigaard, der er direktør i Nuuk Taxi. 

Unfair konkurrence

De mange pirattaxaer skaber en ulige balance i branchen. 

- Vi er rigtig mange mennesker, der lever af at køre i en ren taxabranche. Det er det, vi gør opmærksom på her i Nuuk og i flere byer på kysten, siger direktøren for Nuuk Taxi. 

Taxachauffører i Sisimiut demonstrerede også foran Qeqqata Kommunia.

En taxaejer i Sisimiut har også bemærket, at der er et stigende antal pirattaxaer.

- Vi ved, at vi skal trykke på taxameteret for at tjene penge og for at betale skat. Men de tager en lavere pris for at udkonkurrere os. Det er vi ikke tilfredse med, og det er irriterrende, siger Nuka Karl Johansen fra Sisimiut.

For få år siden var der ikke mange pirattaxaer i Nuuk, og det gjorde derfor heller ikke en stor forskel for taxaernes indtægter.

- For nogle år siden kørte der kun nogle få biler rundt og lavede pirattaxari her i Nuuk. Det kunne vi leve med, men det er blevet så grelt nu, hvor der kører rigtig, rigtig mange biler rundt. Og vi ved, at de ikke betaler skat i modsætning til os. Så det er en helt unfair konkurrence, siger Janus Eigaard.

Opråb til politikerne 

Derfor har de to direktører i Nuuk Taxi A/S og Taxagut en opfordring til politikerne. 

- Vi ønsker, at vores politikere tager arbejdstøjet på, og at de får en lovgivning på plads, så vi har nogle regler at køre efter, siger Janus Eigaard. 

Lovgivningen skulle gerne stoppe pirattaxakørsel. 

- Vi håber naturligvis på, at der kommer færre pirattaxaer, for vi har brug for kunderne. Det er vores erhverv, siger Jakob Olsen. 

Naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, Hans Peter Poulsen, udtaler, at arbejdet med at lave en lovgivning, der skal sætte en stopper for pirattaxakørsel, er undervejs. Mens han understreger, at han har henvendt sig til trafikministeren i Danmark, da den pågældende lovgivning hører under Danmark.

- Det reelle arbejde er hos den danske regering. Når det er blevet udført, og vi har talt om det med Inatsisartut, kan man forvente, at den bliver taget i brug. Vi har handlet hurtigt på det og arbejder på det løbende, siger Hans Peter Poulsen.