Forskning: Indlandsisen gemmer på bly fra Romerriget

Indlandsisen tegner en præcis tidslinje over Romerrigets storhed og fald og oldtidens største sygdomsudbrud, viser ny forskning.
Foto © : Niels J. Korsgaard
22. maj 2018 09:26

Et forskningsprojekt offentliggjort i tidsskriftet PNAS har ved hjælp iskerneboring i Grønland meget præcist kortlagt hændelser i en periode på 1900 år i oldtidens Europa.

Det skriver Science Magazine.

Forskerne har undersøgt indlandsis fra år 1100 før vores tidsregning til år 800 efter. I isen er aflejret bly, der stammer fra aktiviteter i blandt andet Romerriget.

Og det er mængden af blyforurening i isen, som forskerne har målt og som viser, hvornår forskellige begivenheder har fundet sted i oldtiden.

LÆS OGSÅ Overvågning af Indlandsisen afslører fremtidens klima

Økonomien i det romerske imperium bestod af sølvmønter og derfor smeltede romerne sølv og bly i stor stil. Det sendte store mængder blypartikler op i luften, som via luftstrømmene er endt på indlandsisen og blevet indkapslet af sne og is.

Ved at udgrave og smelte iskerner har forskerne kunnet analysere indholdet af bly i isen.

Og det har resulteret i en ekstremt præcis tidslinje på 1900 år, med omkring 12 målinger per årstal, der bekræfter tidpunkterne for de hændelser historikere kender i dag.

LÆS OGSÅ Indlandsisen smelter hurtigere, end man troede

Tidslinjen viser tydeligt hvor det romerske imperium var på sit højeste. Her er blyforureningen i isen stor, fordi der har været stor aktivitet i Europa med forarbejdning af store mængder bly og sølv.

Men også mere mørke perioder er tydelige på tidslinjen. Under en stor pestepidemi i år 165 forventer man at millioner af europæere døde og her er blyforureningen i isen meget lav.

LÆS OGSÅ Smeltende indlandsis godt for dyrelivet