Smeltende indlandsis godt for dyrelivet

Igennem flere år er den smeltende indlandsis blevet betragtet som en alvorlig konsekvens af klimaforandringerne, der fører til stigende vandsstand i havene.
Foto © : Arne Fleischer/KNR
Skrevet af Karsten Sommer
11. februar 2016 15:43

Nu viser forskning at det måske også kan være fordele for dyrelivet i Grønlands hav at isen smelter.

Vandet fra smeltende gletschere indeholder nemlig vigtige næringsstoffer for havets planter og dyr, viser forskning fra Bristol Universitet, skriver Daily Express.

Udover at tilføje enorme mængder af vand i havet, vil Grønlands indlandsis også kunne frigøre 400.000 kubikmeter fosfor hvert år i det arktiske ocean.

Fosfor er et vigtigt næringsstof, der potentielt vil kunne stimulere den biologiske planktonvækst på havbunden, og dermed tiltrække flere fisk, havdyr og fugle til de arktiske have, mener forskere fra universitetet.

Samtidig kan fosfor føre til flere algeplanter, som optager kulstof, og som dermed muligvis kan mindske en del af udslippene fra fossile brændstoffer i atmosfæren.

Bag undersøgelsen står Dr. Jon Hawkings, som med sit forskerhold tilbragte tre måneder i 2012 og 2013 i blandt andet Grønland med at indsamle vandprøver.