Overvågning af Indlandsisen afslører fremtidens klima

I 10 år har danske og grønlandske forskere overvåget forandringer på Indlandsisen. Overvågningen er afgørende for at kunne varsle om fremtidens klima.
22. september 2017 09:00

I år er det 10 år siden, at De Danske Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) startede med at overvåge Indlandsisen.

Det sker i programmet PROMICE, der på 14 faste stationer langs kanten af Indlandsisen foruden seks andre forskningsstationer på iskappen måler bl.a. temperatur, vind og afsmeltning.

Og det er afgørende, at målingerne finder sted netop i Grønland, hvor klimaets forandringer er mest tydelige, siger afdelingsleder og statsgeolog hos GEUS, Signe Bech Andersen, til KNR.

- Grønlands Indlandsis er rigtig vigtig i det samlede klimasystem. Samtidig har vi de store klimaforandringer i Grønland, som gør det vigtigt at måle, hvor meget is der forsvinder fra Indlandsisen.

LÆS OGSÅ To temperaturrekorder på Indlandsisen i juli måned

Verden manglede oplysninger om klimaforandringer

Overvågningen blev til i 2007 ,efter bl. a. FN’s Klimapanel (IPCC) og Arktisk Råd påpegede, at man globalt manglede videnskabelig data på klimaets forandringer og årsagerne til dem.

Det blev starten på GEUS’ overvågning af Indlandsisen. Og selv om PROMICE-målingerne foreløbig kun har varet i ti år, har det været ti usædvanlige år, siger Signe Bech Andersen.

LÆS OGSÅ Sommerskole i indlandsisen

- Der har været år som 2010 og 2012, hvor vores stationer nede sydpå (på Indlandsisen, red.) kunne se, at der i løbet af en sæson lodret smeltede ni meter is. Samtidig med at man også fra satellit kunne se, at der var tøvejr på hele Grønlands Indlandsis.

Ud fra tidligere målinger i bl.a. temperaturer kan forskerne konkludere, at det ikke er sket tidligere.

- Den periode, vi har målt i, har været er en periode med nogle år med rigtig meget smeltning, siger statsgeologen.

Overvågning kan give varsle om klimaskift

Overvågningen af Indlandsisen bliver suppleret med flymålinger og især satellitdata, som der kommer flere og flere af.

Bl.a. investerede EU i 2012 cirka 75 mio. kroner i satellitovervågning gennem Den Europæiske Rumorganisation, ESA, for blandt andet at kunne overvåge klimaet.

LÆS OGSÅ Klimakrise kan sende flere turister til Grønland

Dataene fra PROMICE-overvågningen er frit tilgængelig for alle verden over via programmets hjemmeside, ligesom store internationale organer såvel som ministerier gør brug af dataene.

Og oplysninger bliver kun vigtigere i fremtiden, hvis befolkninger skal kunne indrette sig efter for eksempel smeltende is og stigende have verden over.

- Det at have nogle gode forudsigelser af, hvordan klimaet forandrer sig ude i fremtiden, er rigtig vigtig for at tilpasse sig klimaforandringerne. Både i Grønland lokalt og også globalt med havniveauet, men også fremtiden for hele cirkulationen i oceanerne, siger Signe Bech Andersen.