Hellefiske-krise kan mærkes i kommunekassen

Der er blevet fanget færre hellefisk i Diskobugten i år, end der blev i samme periode sidste år. Og det betyder, at Qaasuitsup Kommunia har færre penge at gøre godt med.
16. august 2017 08:28

Derfor er kommunen opmærksomme på fiskeriet, der kan få konsekvenser for kommunens prioriteringer og service for borgerne.

Når en fisker i Diskobugten fanger et kilo hellefisk og sælger det til fabrikkerne, så får vedkommende ca 25 kroner, oplyser KNAPK. Men i årets første halvår er der fanget ca. 2700 ton mindre hellefisk i området end samme periode sidste år.

Det betyder, at fiskerne i Diskobugten har haft en omsætning der indtil nu er 67,5 million mindre end året før. Og hvis det fortsætter, så er det noget, der vil kunne mærkes i kommunen.

For når fiskerne tjener mindre, så får kommunen også færre penge ind fra skat. Og det kan få betydnign for borgerne, fortæller kommunaldirektør i Qaasuitsup Kommunia, Hans Eriksen.

- Det kan gå hen og påvirke kvaliteten af den service, vi tilbyder borgerne, siger han.

Men også for hvilke politiske ambitioner, der kan indfries i det kommende års budget.

 - Vi skal prioritere og gøre op med, hvad der er for nogle indsatsområder, vi skal arbejde med de kommende år, siger han.

Der mangler dog endnu knap et halvt års fangst, før man kan sige mere om, hvordan det vil gå, men der er flere ting, der peger på, at hellefiskefiskeriet i diskobugten går den forkerte vej.

 - De tal, der er, er en foreløbig indikation af, at hellefiskefiskeriet er for nedadgående, siger han.

Og ifølge Hans Eriksen kan kommunen blandt andet allerede nu se, at der er brugt flere penge på arbejdsmarkedsydelser, end samme periode året før.

- Alene det peger på, at det er alvorligt for vores kommune, at der er nedgang i hellefisk, siger han.

Finansdepartementet oplyser desuden, at man på landsplan har fået 5 millioner mindre i landskassen i hellefiskeafgifter end i første halvår af 2016.