Grønlands Økonomiske Råd: Der er store perspektiver i førskoleindsats

Naalakkersuisuts politisk-økonomiske beretning for 2015 er et skridt i den rigtige retning. Det mener formand for Grønlands Økonomiske Råd, Torben Andersen.
Torben M. Andersen Foto © : KNR
Skrevet af Laura Aggernæs
21. april 2015 10:58

- Hvis ikke man får gjort noget, så bliver det kun værre, når vi ser fremad. Blandt andet fordi befolkningen også bliver ældre. Så der er en lang række ting, som man er nødt til at se på. Og derfor kan man sige, at beretningen rammer nogle af de ting ind, og sætter streg under, at det her er utroligt vigtigt, og at forårssamlingen er utroligt vigtig. Fordi nu er det virkeligt på høje tide, at man får taget nogle konkrete initiativer og får gennemført nogle reformer, siger Torben Andersen til KNR.

Han er tilbageholdende med at udtale sig om, hvorvidt de planlagte reformer er det, der kan få Grønland på rette kurs.

Læs også Landets økonomiske situation vendes i dag i Inatsisartut

Men der er flere elementer i Naalakkersuisuts politisk-økonomiske beretning for 2015, han er positivt stillet over for. Heriblandt forslaget om et beskæftigelsesfradrag.

- Vi har jo set eksempler på, at der har været jobs, som ikke er blevet besat, selvom der samtidigt har været ledig arbejdskraft, som jo er en indikation på, at der er nogle incitamentsproblemer, der kan bremse beskæftigelsen, siger han.

Men han mener ikke nødvendigvis, at det kan stå alene.

- Afhængigt af indretningen, så tror jeg godt, at det kan give et bidrag. Men det er også klart, at det ikke er det, der alene kommer til at kunne bære dette her hjem, siger Torben Andersen.

Læs også Debat om landets økonomi varede over fem timer

Et andet initiativ han er positivt stemt over for, at Naalakkersuisuts planer om at forstærke førskoleindsatsen.

- Jo længere, man kommer ind i uddannelsessystemet, jo sværere er det at overvinde de barrierer for de enkelte, og jo sværere er det for uddannelsesinstitutioner, lærere og så videre at hjælpe til at overvinde det. Så derfor er der stort perspektiv i den tidlige indsats, siger Torben Andersen.

Han understreger dog, at der vil gå mange år før, samfundet får gavn af et sådan initiativ, da man først for alvor kan se, hvad en sådan reform gavner, efter børnene, der kommer til at opleve førskoleindsatsen, har været igennem uddannelsessystemet og kommer ud på den anden side.