BILLEDER: Grønland føler med Island

Der blev søndag tændt lys i flere byer i Grønland for at vise medfølelse for Birna, hendes familie og resten af Island.
Foto © : Edda Lyberth
Skrevet af Mads Pedersen
23. januar 2017 13:41

Tusindvis af grønlandske borgere har holdt vejret med Island i håb om at den islandske 20-årige pige, Birna Brjánsdóttir, vil blive fundet. Birna har været forsvundet siden lørdag sidste uge og det islandske politi kunne desværre fortælle i går søndag, at man havde fundet hendes lig. 

Grønlandske borgere er dybt berørte over Birna-sagen fordi, hendes forsvinden blev sat i forbindelse med to besætningsmedlemmer på en grønlandsk trawler. 

Efter at det islandske politi kunne bekræfte fundet af den 20-årige kvindes lig på et pressemøde, var grønlandske borgere hurtige til at arrangere mindebegivenheder i flere byer. 

Nuuk

Hundredevis mødte op foran det islandske konsulat i Nuuk for at tænde lys. Stemningen var tung og folk ikke havde så meget at sige til hinanden. 

Der blev krammet og sunget salme. Alt i alt var der en sørgelig men ikke nedtrygt stemning, hvor der blev sunget salmer.  

Foto © : Martin Chemnitz
Foto: Martin Chemnitz

 

Foto © : Martin Chemnitz
Foto: Martin Chemnitz

 

Foto © : Martin Chemnitz
Foto: Martin Chemnitz

Maniitsoq

I Maniitsoq havde borgere også valgt at mødes ved bymidten også for at tænde lys for Birna. 

 

Foto © : Karlda Media
Foto: Karlda Media
Foto © : Karlda Media
Foto: Karlda Media

Qaqortoq

I Qaqortoq er folk også meget berørte. Her samledes folk ved torvet for at mindes Birna og tænde lys.  

- En af disse smukke vinteraftner i Qaqortoq, hvor alt var så stille. Folk begyndte at samles ved torvet med lys, fortæller Edda Lyberth. 
Kl.19.00  blev en islandsk barnesalme Ó Jesu brodir besti sunget og der blev holdt taler. 

Det var ikke kun for at mindes den unge pige på Island Birna Brjansdottir og vise vores medfølelse over for hendes familie. Men også for at mindes pigen fra Tasiilaq, der blev myrdet for kort tid siden og sende medfølelse til hendes familie. Der blev også tændt lys for den unge der blev myrdet i Skagen, fortæller Edda Lyberth.

- Der blev sunget to salme efter to minutters stilhed. Det var godt at være del af det stærke fælleskab som alle følte i går aftes på torvet, siger Edda Lyberth. 

- På vej hjem bemærkede jeg, at der brændte stearinlys i en del vinduer.

Foto © : Edda Lyberth
Foto: Edda Lyberth

 

Foto:
Foto © : Edda Lyberth